CHP’li Gürer: Çiftçi borcu borç alarak kapatıyor!

CHP’li Gürer: Çiftçi borcu borç alarak kapatıyor!
22 Şubat 2022 10:16

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2021 yılında 924 bin üreticinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 75 milyar liralık hazine destekli kredi kullandığını açıkladı.

 

 

Bakan Nebati, CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’in “Üreticilerin borçlarının bir defaya mahsus silinmesine yönelik bir çalışma var mıdır?” şeklindeki sorusuna ise olumlu yanıt vermedi.

 

 

TARIMSAL KREDİ BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köylünün ve çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan borçlarının bir defaya mahsus silinmesine yönelik bir çalışma olup olmadığının açıklanması için Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç ertelemeleri ve yapılandırmalardan bahsetti ama borçların bir defaya mahsus silinmesiyle ilgili bir açıklama yapmadı.

 

 

924 BİN ÇİFTÇİ KREDİ KULLANDI

 

 

Bakan Nebati 2021 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 924 bin üreticiye yaklaşık 75 milyar liralık Hazine destekli kredi kullanma imkânı sağlandığını belirtti. Bakan Nebati, bu kredilere ilişkin Hazine desteği olarak 4,6 milyar TL’nin üzerinde ödeme gerçekleştirildiğini belirterek, takibe düşmüş üreticilerin 667 milyon liralık kredisinin 7316 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırıldığını açıkladı.

 

 

ENRTELEME VE TAKSİTLENDİRME

 

 

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından tarımsal üreticilere Hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredileri kullandırıldığını belirten Bakan Nebati, “Üreticilerin krediye konu ürünlerinin/varlıklarının 01/01/2020 – 31/12/2022 tarihler”i arasında meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, Karar’da yer alan usul ve esaslar kapsamında ertelenmesi veya taksitlendirilmesi mümkündür” açıklamasında bulundu.

Bakan Nureddin Nebati, kovid -19 salgını ve diğer bazı nedenlerle hazine destekli kredilerin erteleme ve taksitlendirilmesine yönelik zaman zaman hayata geçirilen uygulamalardan da bahsetti.

 

 

TARIMSAL ALANDA YOL HARİTASI

 

 

Bakan Nebati, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta ayrıca şu ifadelere yer verdi:

 

 

“2022-2024 Dönemi Orta Vadeli Programda belirtildiği üzere; gıda arz güvenliğini sağlayarak fiyat istikrarını korumak amacıyla, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmalarına devam edilecek, ekilebilir ve sulanabilir alanların artırılması için yatırımlar artırılarak sürdürülecek, tohum, gübre, yem, ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yanı sıra finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulamaya konulacak, tarımsal üretim planlamasına katkı sağlanması, üretimde öngörülebilirliğin artırılması, fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi, çiftçinin ürettiği ürünü değer fiyattan satabilmesi, sanayinin ihtiyaç duyduğu kalitede ürünü tedarik edebilmesi için tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamaya yönelik çiftçi ve sanayicinin yazılı akite olan güvenini artıracak sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştirilecektir.”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiftçinin borcu borçla kapattığını belirtti. Gürer,

2021 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 924 bin üreticiye yaklaşık 75 milyar liralık Hazine destekli kredi kullanırken özel bankalar ve aracılardan sağladıkları borçlanma ile üretimi sürdürüyorlar. Çiftçilerin kredi borç faizleri mutlaka silinmelidir. Üretimi sürdürebilmesi için destekler gerçekçi olmalıdır, krediye erişimi kolaylaştırıp ,faizsiz kredi miktarları artırılmalıdır. Çiftçi zor durumdadır. Ayakta kalması için ürettiği üründen zarar etmemesi yanında ekim aşamasında giderleri düşürülmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.