CHP’li Gök: Yeşil tahvil ihracatının artırılmasının önündeki engeller kaldırılmalı!

CHP’li Gök: Yeşil tahvil ihracatının artırılmasının önündeki engeller kaldırılmalı!
5 Mart 2020 10:10

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Düşük karbon ekonomisine geçişin sağlanabilmesi için küresel anlamda yıllık 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek Yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu ulaşım gibi çevreye fayda sağlayan projelerin desteklenmesi amacıyla tahvil piyasasında bulunan yeşil tahvillerin oranı küçük görünse de yatırımcıların son dönemde en çok rağbet ettiği yatırım araçlarından birine dönüştüğünü belirtti.

 

 

CHP’li Gök, yeşil tahvil ihracatının artırılmasının önündeki engellerin kaldırılması için Meclis araştırma önergesi verdi.

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

karbon ekonomisine geçişin sağlanabilmesi için küresel anlamda yıllık 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu ulaşım gibi çevreye fayda sağlayan projelerin desteklenmesi amacıyla tahvil piyasasında bulunan yeşil tahvillerin oranı küçük görünse de yatırımcıların son dönemde en çok rağbet ettiği yatırım araçlarından birine dönüşmektedir. Yatırımcıların iklim değişikliği ile mücadele için ihtiyaç duydukları sermayenin giderek yükselmesi sebebiyle 2019 yılında küresel yeşil tahvil ve borç ihracı yüzde 50 oranında artarak 255 milyon dolara ulaşmıştır.

 

 

eşil tahviller, standart tahviller ile karşılaştırıldığında özellikleri ve sağladıkları avantajlar arasında farklılık bulunmamaktadır. Düz fiyatlandırma uygulandığı için yatırımcıya ek maliyet yaratmamakta, ihracatçıya dönüş(rücu) hakkı bulunmakta, çevre korumasına destek sağlaması ise fazladan olumlu bir özellik olarak öne çıkmaktadır.

 
Özel ve kamu sektörlerinde karbon emisyonlarını azaltma hedeflerinin trilyonlarca dolara mal olacağı hesaplanmakta, yeşil yatırımların hızlanması ve düşük karbon ekonomisine geçişin gelecek 10 yılda küresel ekonominin en önemli maddeleri haline gelmesi beklenmektedir. 2019 yılı için yeşil tahvil ve borç ihracı beklentisinin 230 ila 250 milyar dolar olarak hesaplanmasına rağmen bu rakamın 255 milyar dolara yükselmiş olması beklentilerin aşılacağını göstermektedir. 2020 beklentileri ise sözü geçen alanlarda 350 milyar dolar ila 400 milyar dolar arası bir hacme ulaşılacağı yönündedir.

 
Dünya genelinde en büyük yeşil tahvil piyasasını 106.7 milyar dolar ile Avrupa Birliği(AB) oluşturmakta, ülkeler sıralamasında ise 50.6 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri(ABD) birinci, 30.1 milyar dolar ile Çin ikinci, 29.5 milyar dolar ile Fransa üçüncü sıradadır. Pozitif çevresel ve iklimsel etkileri olan projeleri desteklemek amacıyla ilk olarak 2007 yılında Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından uygulamaya konulan yeşil tahviller ile Türkiye ilk kez 2016 yılında tanışmıştır. Ülkemizin yeşil tahvil ihracatının artırılması ekonomik büyümenin hızlandırılması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir Türkiye bırakabilmek adına büyük önem taşımaktadır.

 

 

Kamu ve özel sektörlerinde yeşil tahvil ihracatının artırılmasının önündeki engellerin kaldırılması, çevreye fayda sağlama amacı güden yatırım araçlarının desteklenmesi ve düşük karbon ekonomisine geçişin hızlandırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.