CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya ‘kara deliği açıkla’ çağrısı!

CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya ‘kara deliği açıkla’ çağrısı!
22 Eylül 2023 11:22

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığında tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili Bakan Fahrettin Koca’yı kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı. Şehir hastaneleri ile ilgili garanti ödeme tutarlarının muhasebeleştirilmediğinin ortaya çıktığına dikkat çeken Emir, “Hem garanti ödeme tutarları, hem de hastanelerde atıl halde bekletilen tıbbi cihazların hesabı sorulmalıdır” dedi.

 

 

Sayıştay raporlarının ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığının 2022 yılına ilişkin denetim raporuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şu ifadeleri kullandı:

 

 

TÜM BU BULGULAR DERHAL AÇIKLAMAYA MUHTAÇTIR

 

 

“Sayıştay, taahhüt edilen talep garantilerinin nazım hesaplar kullanılarak muhasebeleştirildiği ve bilanço dipnotlarında gösterilmediği konusunda Bakanlığı uyarıyor. Kamu Özel İşbirliği modeliyle inşa edilen ve işletilen şehir hastanelerine her yıl ödenen milyarlarca TL’lik garanti ödeme tutarlarına açıklama getiremeyen Sağlık Bakanlığı, işin içinden bu bilgileri gizleyerek çıkmaya çalışmış. Usulsüzlükler bununla da sınırlı kalmamış. Sayıştay raporundan yine şehir hastanelerinde görevli şirketlerin yer teslimi yapılmadan inşaat işlerine başladıklarını anlıyoruz. Tüm bu bulgular derhal açıklamaya muhtaç bulgulardır.”

 

 

TIBBİ CİHAZLAR DEPOLARDA BEKLETİLMİŞ

 

 

Emir, aralarında Yozgat, Isparta, Elazığ, Manisa ve Bursa şehir hastanelerinin de bulunduğu toplam beş şehir hastanesinde yaşanan bir başka usulsüzlüğe daha dikkat çekti. Kullanım süresi 10 yıl olan tıbbi cihazların atıl halde depolarda bekletildiğinin anlaşıldığını kaydeden Emir, bu iddiaları Meclis gündemine de taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Bu hastanelerde, tıbbi cihazları atıl halde tutanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? İhtiyaç yoksa, bu cihazların alımına kimler onay vermiştir, bu kişilere soruşturma açılmış mıdır? Tıbbi cihazların depolarda atıl halde bekletilmesinden dolayı ortaya çıkan kamu zararının tutarı toplam ne kadardır?”