CHP’li Emir: Vatandaşımız ülkesinde ikinci sınıf oldu!

CHP’li Emir: Vatandaşımız ülkesinde ikinci sınıf oldu!
16 Nisan 2024 08:00

Türk vatandaşlarına Genel Sağlık Sigortası borcu çıkarılırken milyonlarca mülteci bundan muaf tutuluyor. CHP’li Emir “Vatandaşımız ülkesinde ikinci sınıf oldu” diye tepki gösterdi.

 

 

Sigortalı olarak çalışmayan ve brüt geliri asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilere aylık 600 TL Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu çıkarılıyor. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, GSS sisteminin milyonlarca vatandaşı mağdur ettiğini söyledi ve “Sosyal devlet anlayışı ile muhtaç vatandaşlarımızın sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmalı ve biriken prim borçları silinmeli” dedi.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre 2012 yılında AKP tarafından çıkarılan zorunlu GSS düzenlemesi ile geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilere prim borcu yansıtıldığını anlatan Emir “Prim tutarı ise brüt asgari ücretin yüzde 3’ü olarak uygulanmaktadır. Halen brüt asgari ücret 20 bin 2 lira ve 600 lira da borç yansıtılıyor” dedi ve şunları söyledi:

 

 

YILSONUNDA BİTECEK

 

Suriye, Afganistan, Irak gibi ülkelerin vatandaşı olan ancak Türkiye’de mülteci statüsünde bulunan kişilere prim borcu yansıtılmıyor. Vatandaşımız kendi ülkesinde sağlık sisteminde ikinci plana itiliyor. Sigortası bulunmayan vatandaşlarımız, gelir testi yaptırmazsa borçlu sayılıyor. Sigortası bulunmayan vatandaşlarımızın e-Devlet üzerinden GSS prim borcu olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. GSS prim borcu olan vatandaşların sağlık kurumları hizmetinden yararlanma süreleri 31 Aralık 2024’te sona erecek. 2024’den sonra ne olacak? GSS prim borcu olan vatandaşlar tedavi edilmeyecek mi?