CHP’li Emir: Söz verilen deprem konutlarının yüzde 5’i teslim edildi!

CHP’li Emir: Söz verilen deprem konutlarının yüzde 5’i teslim edildi!
23 Mayıs 2024 08:00

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’li Emir; 6 Şubat deprem felaketinin ardından iktidarın depremzede vatandaşlara verdiği konut sözünü tutmadığına değindi. CHP’li Emir, şunları dile getirdi:

 

 

“6 Şubat Depremi’nin üstünden 16 ay geçti. Belki de ülkemizin en yakıcı sorunu, deprem bölgesindeki milyonlarca insanımızın hâlâ barınaklarda susuz, yazın sıcaktan yanan, kışın kar altında kalıp donan barınaklarda kalmak zorunda kalması ve hâlâ konutlarının yapılmamış olması. İnsanlarımız konteynerlerde yaşamak zorundalar ve özellikle iktidar sahipleri depremin ilk gününden itibaren umut sattılar, görevleri gereği yapmaları gereken konutları hâlâ yapmadılar, teslim etmediler. Paylaşacağımız rakamlar, bakanın kendi ağzından sarf ettiği rakamlardır. Deprem bölgesi için vaat edilen konut sayıları ve teslim edilen konutları bu grafikte görüyorsunuz. Adıyaman için 64 bin 811 demişler, ancak 2798’ini teslim etmişler 16 ayda. Yine Hatay’da 254 bin 195 konut yapacağız demişler, bugüne kadar 3614’ünü teslim etmişler. Kahramanmaraş’ta 112 bin 414 konut yapacağız demişler, bu vaatlerle oy toplamışlar, “merak etmeyin kimseyi açıkta bırakmayacağız” demişler ama ancak 16 ayda 15 bin 980 konut teslim etmişler. Malatya’da 103 bin 19 konut yapacağız demişler, şu ana kadar 7 bin 880 konut teslim etmişler. Türkiye toplamına baktığınızda deprem bölgesi için 534 bin 439 konut yapacağız demişler, 30 bin 273 konutu teslim etmişler.”

 

 

‘SÖYLEDİKLERİNİN YÜZDE 5’İNİ TESLİM ETMİŞLER’

 

 

Deprem bölgesinde insanların barınma sıkıntısının son bulmadığına işaret eden CHP’li Emir; şunları dile getirdi:

“Söylediklerinin ancak yüzde 5’ini teslim etmişler ve hâlâ şu anda doğru dürüst bir çalışma olmadığını görüyoruz. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız şu anda konteynerlerde sıcağın altında yaşamaya çalışıyorlar, susuz, elektriksiz yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. O koşullarda çocuk büyütüyorlar, çocuklarını okula yolluyorlar. Kışın da anlaşılıyor ki bu hızla giderlerse ağır bir soğuk altında yine geçen kış olduğu gibi kalacaklar. Bu tablo Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor, bu tablo 85 milyonluk güçlü Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Misyonlarını iki yıl sonra bile konteynerlere terk eden bir Türkiye’yi asla kabul etmiyoruz ve iktidarı sözünü tutmaya davet ediyoruz.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in temmuz ayından itibaren kiralardaki yüzde 25 sınırının kaldırılacağını açıkladığını anımsatan CHP’li Emir, şunları ifade etti:

 

 

“Bu yüzde 25 sınırının nasıl geldiğini anımsayalım. Daha önce ekonomiyi çok iyi anladığını iddia eden, bir tek kendinin bildiğini iddia eden ve Nas olduğu sürece faiz veremeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, ekonominin bütün dengeleri ile oynadı, bütün dengelerini yerinden oynattı ve ağır bir döviz krizi yaşadık, ağır bir enflasyon yaşadık ve büyük bir servet transferi oldu. Kamu bankalarından yüzde 8 ile yüzde 9 ile parayı aldılar yandaşlar, diğer taraftan dövize yatırdılar, gayrimenkul edindiler ve o gayrimenkule olan talepten dolayı da gayrimenkullerde olağanüstü fiyat artışları oldu. Yani yoksulun, kamuya vergi verenin, kamudan ücret bekleyenin, kamudan atanma bekleyenin hakkını aldılar, bir taraftan zenginlerin kasasına, cebine doldurdular her zaman yaptıkları gibi. O sırada insanlarda artık ‘Geçinemiyoruz, barınma sorunumuz var, yaşayamıyoruz, kiraları ödeyemiyoruz’ feryatları yükseldiğinde de enflasyonu durdurmak, güya kiracı ile ev sahibi arasındaki sorunu çözmek adına da ‘Yüzde 25’te sabitleyeceğiz’ dediler. Aslına bakarsanız piyasayı bozdular, piyasayı bozdukları için de mecburen yüzde 25 sınırını getirdiler. Bu yüzde 25 sınırı 3 yıldır kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirdi, zaman zaman cinayet haberleri bile duyduk, adliyeler tıka basa bu dava haberleriyle dolu ama sonuçta buradaki barış bozuldu, insanlar kaygılı; kiracı da kaygılı, ev sahibi de kaygılı. Şimdi de hiçbir şey olmamış gibi, hiçbir şey yapmadan, hiçbir düzenleme yapmadan şimdi de yüzde 25 barajını kaldırıyorlar. Yani nasıl bir gün hiç düşünmeden, piyasayı nasıl bozacaklarını tasarlamadan yaptıklarının tam tersini aynı şekilde yapıyorlar ve yine kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirecekler.”

 

 

‘10 BİN LİRA İLE GEÇİNENLER NASIL KİRA ÖDESİN?’

 

 

Emeklilerin barınma sorunu yaşayabileceğine işaret eden CHP’li Emir, şunları kaydetti:

“Özellikle emekliler, 10 bin lira ile geçinmek zorunda bıraktıkları emekliler 10 bin lira ile kira mı verecekler, karınlarını mı doyuracaklar, ilaçlarına katılım payı mı ödeyecekler? Bunu düşünüyorlar. Asgari ücretliler nasıl kira ödeyeceklerini düşünüyorlar ama ev sahipleri de gerçekte o 3 yıldır beklettikleri talebi, belki de o mahkemeler sürecinin bekleyen kazanç beklentisini ve var olan enflasyonu; çünkü son üç yılda gerçek enflasyonun yüzde 100’lerden daha fazla yaşandığını ve sonuçta toplam enflasyonun 3 yılda yüzde 500’lere kadar yaklaştığını, geldiğini hesap edersek muhtemeldir ki bir zam dalgası için bekliyorlar. Şimdi burada yapılması gereken hiç bir şey olmamış gibi, piyasayı kendileri bozmamış gibi, emekliyi, asgari ücretliyi, açlığa terk etmemiş gibi. Bir gün bir kararla yüzde 25’i kaldırdık demek değil, piyasaya doğru, yerinde ve milyonları koruyan bir müdahale yapmaktır. Aksi halde tek başına yüzde 25’i kaldırmak sorumsuzluktur ve insanları tekrar açlığa, yoksulluğa mahkum etmektir, tekrar ev sahibi-kiracı krizini tetiklemektedir. Sayın Mehmet Şimşek’i tetikçi olmaya değil, bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.”