CHP’li Emir, kırtasiye ürünlerine karşı uyardı!

CHP’li Emir, kırtasiye ürünlerine karşı uyardı!
8 Eylül 2022 10:15

CHP Milletvekili Murat Emir, okulların açılmasına sayılı günler kala, başta büyük zincir marketler olmak üzere birçok kırtasiyede TSE damgasız ve CE işaretsiz ürünlerin satıldığını ortaya çıkardı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emir, “Başkent’in en büyük ilçesi Çankaya’da dahi bu şekilde onlarca ürün tespit ettik. Ticaret Bakanlığı yeterince denetim yapmıyor” dedi.

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kırtasiye ürünlerine karşı çarpıcı uyarılarda bulundu. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Emir, aralarında zincir marketlerin de olduğu birçok işletmenin, üzerinde CE Belgesi ve TSE logosu olmayan kırtasiye ürünleri sattığını açıkladı.

 

 

OKUL HAZIRLANMAK TEHLİKELİ HALE GELDİ

 

 

Ticaret Bakanlığının vatandaşları okul alışverişi öncesinde, “Kırtasiye ürünü alırken mutlaka CE işaretine dikkat edin” diye uyardığını ancak ortaya çıkan tablonun bakanlığın yeterli denetim yapmadığını gösterdiğini kaydeden Emir, şunları söyledi:

 

 

“Okullar açılacak, yavrularımız heyecanla o günü bekliyorlar. Ama okula hazırlanmak son derece riskli, tehlikeli bir hale geldi. Özellikle çocuklarımızın kullanacağı kırtasiye malzemelerinin sağlık standartlarına uygun olması son derece önemli. Standartlara uygun olmayan kırtasiye ürünleri satışta. Bakanlık, ‘TSE Belgesi olmayan ürünleri almayın’ diyor. Ama kendisi denetim yapıyor mu? Son derece şüpheli… Buradan Ticaret Bakanlığı’na soruyoruz, Siz özellikle bu dönemde kırtasiye malzemelerinin denetimini yeteri kadar yapıyor musunuz? Yaptıysanız hangi sonuçlara ulaştınız? Ne kadar malzemeyi ayıkladınız? Ne kadarını imha ettiniz? Ne kadarını cezalandırdınız satıcıların?
Ankara’nın birçok yerinde kırtasiye malzemelerine baktık. Öyle her yere de gitmedik. Çankaya’da, Keçiören’de baktık. Kimi zincir marketlere de baktık. Ve son derece büyük bir paniğe kapıldık. Büyük Çünkü ürünlerin çoğunun üzerinde CE Belgesi veya TSE belgesi yok. Dolayısıyla bu ürünler testlerden geçmediği için de her türlü kanserojen maddeyi içeriyor olabilir.

 

 

ZİNCİR MARKETLERDE DE SATILIYOR

 
Denetimsizlikten dolayı maalesef vatandaşımız büyük bir risk altında kalıyor. Çocuklarımız büyük bir kanser tehlikesi ile karşı karşıya. Bizim yaptığımız araştırmada mesela şöyle bir kalem seti, lisanslı kırtasiye seti diyor. İnanmayacaksınız ama bu 14 TL arkadaşlar. Son derece pahalı, bir kurşun kalem, bir silgi, bir kalemtıraşı var içerisinde. Ama aynı zamanda da zehirli olabilir. Çünkü herhangi bir standardı yok. Üzerinde CE belgesi yok. Bu Ankara’da bir zincir marketten alındı arkadaşlar.”

 

 

KOKULU SİLGİ UYARISI

 
Basın toplantısında, zincir markette satılan bir silgiyi de kameralara gösteren Emir, şunları kaydetti:

 
“Bu silgi 55 TL… Hepimiz biliriz silgiler güzel kokar. Koksun diye içerisine uçucu organik maddeler konur. Ama bu maddelerin kanserojen olmaması, incelenmesi son derece önemli. Bakın bunun da incelenmişliğine dönük hiçbir belge yok. Bunu da yavrularımız alacak ve koklayacak.”

 

 

SUÇ İŞLİYORSUNUZ

 
Ticaret Bakanlığı’na denetim çağrısında bulunan Emir, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Dolayısıyla denetim yapacaksınız. Yerinde denetleyeceksiniz ve uygun olmayan malzemeleri, uygun olmayan kırtasiye ürünlerini de zamanında alacaksınız. Ve gereğini yapacaksınız. Bunu yapmıyorsanız çocuklarımıza karşı, geleceğimize karşı suç işliyorsunuz demektir. Tabii bu ürünlerin pahalılığı da apayrı malzeme bir sorun.”