CHP’li Emir 22 milyon Euroluk ilacın peşine düştü!

CHP’li Emir 22 milyon Euroluk ilacın peşine düştü!
27 Mayıs 2022 11:10

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, SMA tedavisinde kullanılan bir ilaca yönelik SGK ile bir ilaç firması arasında imzalanan sözleşmeyi gündeme taşıdı. Sözleşmeye göre SGK’nın şirketten belirli miktarda ücretsiz ilaç temin hakkı bulunduğunun altını çizen Emir, “Buna karşın depoda 439 kutu ilaç beklerken, yeni bir sözleşme daha imzalandı. Bu ilaçlardan neden vazgeçildi? Kimi zengin etme derdindesiniz” diye sordu.

 

 
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, SGK’nın SMA tedavisinde kullanılan “Spinraza” isimli ilacın tedariki için Gen İlaç şirketiyle imzaladığı sözleşmeyi gündeme getirdi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Emir, SGK ile şirket arasında imzalanan sözleşmenin, “Bin 350 kutudan sonrası ücretsiz olmak üzere toplam 4 bin 200 kutu ilacı” kapsadığını ifade eden Emir, sözleşme gereği bedelsiz ilaç alma hakkına sahip olan SGK’nın, ilaçlar depoda beklerken aynı şirketle yeni bir sözleşme imzaladığını açıkladı.

 

 
SGK’nın bin 350 kutu ilaç için 67 milyon 500 bin euroluk anlaşma yaptığını belirten Emir, “SGK, ‘Ben bu ödemeyi yaparım ama sen bana toplamda 4 bin 200 kutu olana kadar ilaç vermeye devam edeceksin’ diyor. Firma da bunu kabul ediyor” diye konuştu.

 

 
DEPODA İLAÇ VARKEN YENİ SÖZLEŞME

 

 
SGK’nın, ilaçların 439 tanesi depoda beklerken yeni bir sözleşmeye daha imza attığını ifade eden Emir, şöyle devam etti: “SGK’nın kendi dairesi diyor ki bizim 439 kutu bedelsiz sözleşmeye göre alacağımız yani bedelini daha önce ödediğimiz ilaç var. Bu ilaçlar depoda iken bu ilaçlar kullanılmamışken yeni bir sözleşme yapıp bu ilaçlardan vazgeçmemiz olmaz. ‘Yeni bir sözleşme yapıyorsan, bu ilaçlar bittikten sonrası için yapın’ çok açık yazıyor burada. Buna rağmen bu firmayla yeni bir sözleşme yapılıyor. Yeniden ilaçlar alınmaya başlanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 
ACİLEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

 
Skandal uygulamayı değerlendiren CHP’li Murat Emir, şunları kaydetti:

 

 
“439 kutu ilaç bekliyor sen yeni sözleşme yapıp yeni ilaç alıyorsun ve her birini 50 bin eurodan alıyorsun. Burada harcadığın paralar SMA’lı çocuklarımız için harcanan paralardan, onlara ayrılan ödenekten bile usulsüz bir şekilde burada 22 milyon euronun üzerinde bir para kazanma gayesi görüyoruz. Buradan soruyoruz. Açıklıkla çok net bir şekilde bu 439 adet ilaç nerededir? Gen ilaç deposunda mıdır? Gen ilaç deposunda bulunan bu ilaçların miladı geçmiş midir, kullanılabilir durumda mıdır? SGK genel müdürüne soruyorum bu 439 kutu bedelsiz ilaçtan yani 22 milyona yakın euro ilaçtan niye vazgeçtiniz? Kimi zengin etme derdindesiniz? Bakandan ve genel müdürden acilen açıklama bekliyoruz.”