CHP’li Demirtaş: Ölüm nedeni Covit 19 yerine, zatürre mi yazılıyor?

CHP’li Demirtaş: Ölüm nedeni Covit 19 yerine, zatürre mi yazılıyor?
11 Nisan 2020 11:36

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID- 19 olarak geçmemesinin sebebi nedir? Ölüm nedeni Covit 19 yerine, zatürre mi yazılıyor?” diye sordu. Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Demirtaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

 

“ÖLÜM NEDENİ COVİT 19 YERİNE, ZATÜRRE Mİ YAZILIYOR?”

 
Demirtaş, soru önergesinde şöyle dedi:

 

“3 Nisan 2020 tarihinde Bakanlığınızca yapılan iller bazındaki vefat sayılarına ilişkin açıklama sonrasında; basına yansıyan haberlerde, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının doğru aktarılmadığı, ölüm sebeplerini zatürre ya da enfeksiyon olarak yazıldığı iddia edilmiştir. Yapılan haberlerde e-devletten alınan bilgiler kaynak olarak gösterilmiştir.

 

 

“ZONGULDAK’TA VAKA PATLAMASI YAŞANACAK”

 
Zonguldak’taki vakaları gösterdiği iddia edilen haritada, Zonguldak merkez ile Kilimli İlçesi bulunmaktadır. Alaplı, Kdz. Ereğli, Devrek, Çaycuma, Gökçebey, Kozlu ilçeleri haritada görülmemektedir. Kaldı ki Zonguldak merkez ve Kilimli İlçelerine ilişkin de haritadan sağlıklı bir veriye ulaşmak mümkün değildir. Oysa Zonguldak, dezavantajlı demografik yapıya sahip olması, kömür madenciliği yapılan, termik santrallerin bulunduğu, kronik akciğer hastalıklarının yoğun şekilde görüldüğü bir yer olması nedeniyle riskin en yüksek boyuta ulaştığı kentlerimizin başında gelmektedir.

 

 

“VAKA VE VEFAT SAYISINDAKİ ARTIŞ ORANLARI KAMUOYUNDAN GİZLENMEKTEDİR”

 
Zonguldak’taki vaka sayısı, yoğum bakımdaki hasta sayısı ve hayatını kaybeden kişi sayısı bilinmemektedir. Vaka ve vefat sayısındaki artış oranları kamuoyundan gizlenmektedir.

Türkiye’de, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen uluslararası kodlar kullanılmamakta mıdır? Eğer bu kodlar kullanılmıyorsa bunun gerekçesi nedir? Bakanlığınız hayatını kaybedenlerle ilgili hangi kodları kullanmaktadır?

 

 

“ŞÜPHELER GÜNDEN GÜNE ARTMAKTADIR”

 
Kamuoyunda coronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının gizlendiğine dair şüpheler günden güne artmaktadır. Bakanlığınız tarafından bu konuda kamuoyundaki şüpheleri giderecek bir açıklama yapılacak mıdır?

Bakanlığınız tarafından coronavirüs nedeniyle enfekte olan, yoğun bakım ünitesine olan ve hayatını kaybeden kişilerin bilgilerinin ve sayılarının iller bazından ayrı ayrı açıklanmamasının nedeni nedir?

Türkiye genelinde iller bazında vaka sayısı, yoğun bakımda olan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısı önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaçtır?

 

 

“KAYITLARA COVID- 19 OLARAK GEÇMEMESİNİN SEBEBİ NEDİR?”

 
PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID- 19 olarak geçmemesinin sebebi nedir?

Şubat ve Mart, Nisan 2020’de ve bu önergenin yanıtlandığı tarihe kadar tüm Türkiye’de viral pnömoni, doğal ölüm, bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?

Şubat, Mart, Nisan 2020’de ve bu önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Zonguldak ilinde viral pnömoni, doğal ölüm, bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde bu yana, Zonguldak Limanlarına hangi ülkeden, kaç gemi gelmiştir? Limanlara yanaşan gemilerle ilgili olarak hangi tarihten itibaren coronavirüs tedbirleri kapsamında 14 günlük karantina işlemi uygulanmaktadır?”