‘CHP’li belediyelerin faaliyetlerinin organize edildiği hesaplara yapılan saldırılar vicdanları kanatıyor’

‘CHP’li belediyelerin faaliyetlerinin organize edildiği hesaplara yapılan saldırılar vicdanları kanatıyor’
27 Nisan 2020 10:43

Hükümetin salgının ilk günlerinden bu yana belediyeler üzerinde kurduğu baskı ve aldığı yasak kararlarından vazgeçmesi atılması gereken adımların başında geliyor.

 

Fikret Bila / T24

 

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları hakkında, bağış kampanyası yaptıkları için açılan soruşturmalar, salgınla topyekûn mücadele ihtiyacıyla örtüşmüyor.

Keza belediyelerin sokağa çıkma yasağı uygulandığı günlerde vatandaşa bedava ekmek dağıtmasının engellenmesi uygulaması da kaldırılmalı.

Belediyelerin salgınla mücadele, ekonomik ve sosyal yardım faaliyetleri sırf CHP’li oldukları için kısıtlanmamalı, yasaklanmamalı. Bunun faturasını ihtiyaç sahibi vatandaşın çektiği unutulmamalı.

Hükümet belediyelerle koordineli şekilde yardım faaliyetlerini yürütmeli, halka ulaşması en kolay, en yakın olan belediyeler, muhtarlıklar, eczaneler dururken, siyasal tercihlerle hareket edip, Diyanet İşleri imamları, güvenlikten sorumlu bekçiler veya diğer devlet memurları devreye sokulmamalıdır.

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere CHP’li belediyeler ihtiyacı olanlar için iftar için sıcak yemek gönderiyorlar. Bu faaliyetlerin organize edildiği hesaplara yapılan saldırılar vicdanları kanatıyor.

Bütün engellemelere karşın, bu belediyeler, “bedava ekmek dağıtmak yasaksa 5 kuruşa satıyoruz” diyerek engelleri bir şekilde aşıyorlar. Bağış toplamaları yasaklanınca veresiye defteri kapatarak, “bir iftar da benden” kampanyası düzenliyorlar.

Yine belediyeler, satışı yasaklanan ve eczanelerden 5 adetle sınırlı maske dağıtımının yarattığı büyük sorunu, hem maske üreterek hem bedava dağıtarak hafifletiyorlar.

Maske uygulamasında aksaklığın iktidarın hatalarından kaynaklandığı ve 5 maske ile maske sorununun çözülemeyeceği anlaşıldı. Oysa maskelerin belediyeler eliyle dağıtılması ve fiyat kontrolü altında eczanelerde satılması kararının verilmesi için geç kalınıyor.

Maskeli yaşam, ilaç ve gıda yardımı, iftar yardımı daha uzun süre devam edeceğine göre, hükümetin belediyeler üzerindeki baskıyı ve yasaklamaları sonlandırıp, bir an önce işbirliği ve koordanisyon içinde mücadeleyi daha etkin hale getirmelidir.