CHP’li Başevirgen: Kredi kartlarına mahkum edilen milyonlarca dar gelirli enflasyonun nedeni değil mağduru!

CHP’li Başevirgen: Kredi kartlarına mahkum edilen milyonlarca dar gelirli enflasyonun nedeni değil mağduru!
1 Ekim 2023 07:31

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ekonomi yönetiminin, kartlı harcamaların enflasyona neden olduğunu savunarak kredi kartlarına yeni kısıtlamalar getirmesini eleştirerek “İktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle krize sürüklenen ülke ekonomisinin faturasını ödeyen milyonlarca ücretli, dar gelirli, emekli ve asgari ücretli enflasyonla eriyen gelirleri yetmediği için en temel ihtiyaçlarını bireysel kredi ve kredi kartıyla karşılamaya mahkum edildiği gibi şimdi de krizin suçlusu ilan ediliyor. Ekonomi politikalarının başındakiler, vatandaşın neden kredi kartlarına mecbur kaldığını, neden gelirinden fazla borca battığını, icra takibine alınan 752 bin kişinin neden kredi kartı ve/veya bireysel kredi borcunu ödeyemediğini sorgulamıyor. Kredi kartlarına mahkum edilen mlyonlarca dar gelirli enflasyonun nedeni değil mağdurudur.” Diye konuştu.

 

 

“AKARYAKIT VE GIDAYA YAPILAN ZAMLAR NEDENİYLE KARTLI HARCAMALAR YÜZDE 200 ARTTI”

 

 

Gelirleri enflasyonla eriyen, ekonomik krizin yükü vergi ve zamlarla üstlerine bindirilen geniş kesimlerin yaşamlarını kredi kartıyla idame ettirebilirken şimdi bu olanaklarının da kısıtlandığını söyleyen Başevirgen, “ 8 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı harcamaları toplamı 924 milyar 698 milyon lira oldu. Kart harcamalarının 422 milyar 44 milyon lirası taksitli, 502 milyar 654 milyon lirası taksitsiz harcamalardan oluştu. Kredi kartı harcamalarının yüzde 80’e varan kısmı akaryakıt ve gıda harcaması. Kalan yüzde 20 ise sağlık, eğitim, fatura ödemesi, kırtasiye vb. harcamalar. Akaryakıt ve gıdaya yapılan zamlarla bu iki kalemdeki kartlı harcamalar geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 200 arttı.” Dedi.

 

 

“BAKANIN SÖYLEMLERİ GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR, TOPLAM KREDİ HACMİ İÇİNDE BİREYSEL İHTİYAÇ VE TÜKETİCİ KREDİLERİNİN PAYI YÜZDE 10’U BULMUYOR.”

 

 

Başevirgen, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı; “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartıyla yapılan harcamaların yüzde 140 arttığını belirterek, talep ve tüketimi kısarak enflasyonu düşürmek için kredi kartlarına yeni kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık bankacılık sektörü verilerine göre, bankaların toplam kredi hacmi 8 Eylül itibarıyla 38 milyar 371 milyon lira artarak 10 trilyon 463 milyar 132 milyon liraya yükseldi. Aynı haftada bankacılık sektörü toplam mevduatı ise 13 trilyon 33 milyar 50 milyon lira oldu. Bakan Şimşek’in ‘enflasyonun nedeni’ diye gösterdiği tüketici kredilerinin tutarı, 8 Eylül itibarıyla 729 milyon lira azalarak 1 trilyon 437 milyar 797 milyon liraya geriledi. ( 447 milyar 490 milyon TL konut, 87 milyar 286 milyon TL taşıt ve 903 milyar 21 milyon TL ihtiyaç kredisi) BDDK verileri; bankaların 10,5 trilyon liraya yükselen toplam kredi hacmi içinde bireysel ihtiyaç ve tüketici kredilerinin payının yüzde 10’u bulmadığını, Bakan Şimşek’in söylemlerinin gerçeklerle örtüşmediğini gösteriyor.”

 

 

“ÇARKLARIN DURMASINA NEDEN OLACAK”

 

 

“İnsanlar, gelirleri enflasyonla eridiği için gelecekteki geliri kredi kartıyla harcayıp, temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Kartlı harcamaların kısıtlanması, ekonomide talep ve tüketimin düşmesine, çarkların yavaşlayıp durmasına neden olacak. Büyük ihtimalle bir süre sonra yaşanacak ağır kart borcu yükü ve geri ödemelerde tıkanıklıkla karşılaşacağız.”