CHP’li Başarır’dan ‘ÇED raporuyla toprak kaymasının ne alakası var?’ diyen Kurum’a: Bu zekayı İstanbul’a aday yaptılar

CHP’li Başarır’dan ‘ÇED raporuyla toprak kaymasının ne alakası var?’ diyen Kurum’a: Bu zekayı İstanbul’a aday yaptılar
23 Şubat 2024 04:20

AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum, Çevre Bakanı olduğu dönemde İliç‘teki altın madeninde Anagold firmasına ÇED raporunu vermesi hakkında yapılan eleştirilere “ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?” yanıtını verdi. Kurum’un tepki çeken sözleri hakkında konuşan CHP’li Başarır, “Ve bu zekayı İstanbul’a aday yaptılar. Bu zekaya İstanbullu’yu teslim ettiler. Bu zeka İstanbul’u yönetecek. Ve acı bir şey söyleyeyim; İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor” dedi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

 

Basın mensubunun “Sayın Özhaseki’nin İliç’teki maden faciasından sonra fay hattının üzerinde olmasıyla ilgili o bölgenin ‘ilk defa duyuyorum ben böyle bir fay hattının üzerinde olduğunu, araştıracağım’ demiş. Bir de Murat Kurum’un o dönemde Çevre Bakanı olması ÇED raporunu vermesi buna dönük eleştirilere verdiği yanıtta da ‘faaliyet iznini biz vermiyoruz ÇED raporuyla toprak kaymasının ne alakası var?’ diyor. Siz nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna yanıt veren CHP’li Başarır, şunları söyledi:

 

 

“BÖYLE BİR BAKAN OLUR MU?”

 
“Önce şuradan başlayayım. Dün yanılmıyorsam Halk TV muhabiri Ferit Demir’in Bakan’a ‘neden geç geldiniz?’ sorusu üzerine ‘siz basın mısınız?’ diye bir soru yöneltti. Ben de buradan soruyorum, siz bir bakan mısınız? Ne bakanı olduğunuzun farkında mısınız? Ne bakanısınız? Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı beyefendi, fay hattının geçtiğinden haberi yokmuş. Sen Türkiye’de bırak bir madeni, tüm işletmeleri, tüm yapıları, hepsini kontrol edeceksin, fay hattı nerede bir bakacaksın. Sorunuza ilk baktığımda ‘fay’ kelimesini ilk kez duyduğunu sandım. Çünkü, artık onu da bekliyorum ondan. Ama böyle bakan olmaz. Bakana bak. ‘Ameliyat oldum’ diyor ameliyattan sonra İstanbul’daki toplantılarda görüyor, Osmaniye’de görünüyor. 8 gün sonra İliç’e vaziyet ediyor ‘ameliyatlıydım’. Ameliyatlıyken Tayyip Bey’in reklamını yapmak normal. Doktor bu konuda rapor veriyor, sadece Tayyip Bey’in propagandasını yapabilirsin diyor. Ama İliç’te 9 vatan evladı işçi toprağın altında ameliyatlı olduğu aklına geliyor. Böyle bir bakan olur mu arkadaşlar?

 

 

“BUNLAR TEFLON TAVA GİBİ, BUNLARA HİÇBİR ŞEY YAPIŞMIYOR”

 

 
Gelelim Kurum’a. Sayın Kurum, ÇED raporunu verdin, bu maden kat be kat büyürken ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ dedin. Sonra ‘bu kayma ÇED raporundan dolayı mı?’. Ve bu zekayı İstanbul’a aday yaptılar. Bu zekaya İstanbullu’yu teslim ettiler. Bu zeka İstanbul’u yönetecek. Ve acı bir şey söyleyeyim; İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. ‘ÇED raporundan mı oldu?’ Tabii ki ÇED raporundan oldu. Sen ÇED raporunu vermeseydin, fay hattı dahil buradaki tehlikeyi görseydin, buradaki maden aramalarına, o toprağın kat kat birikeceğini, siyanürün karışacağını, Fırat Nehri’nin tehlikede olacağını görseydin, reddetseydin bu olmayacaktı. Ama bunlar teflon tava gibi, bunlara hiçbir şey yapışmıyor. Yazık, ben İstanbullu’ya sesleniyorum; İliç’e bakın, depreme bakın, İmar affına bakın sakın ve sakın kendinizi Murat Kurum’a teslim etmeyin.”