CHP’li Aydoğan, kayyum önünde ayağa kalkmadığı için sürgün edilen çocuk gelişimciyi sordu

CHP’li Aydoğan, kayyum önünde ayağa kalkmadığı için sürgün edilen çocuk gelişimciyi sordu
26 Ağustos 2021 12:14

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan Van’da Engelli Evde Bakım Hizmeti Birimi’nde görevini yaparken İpekyolu Kaymakamı ve Belediyesi Kayyumu Sinan Aslan’ın önünde ayağa kalkmadığı gerekçesiyle cezalandırılan Agit Demirkan’ın yaşadığı haksızlığı Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Van İpekyolu Şerif Onat Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Hizmeti Birimi’nde görevini yaparken, 24 Mayıs 2021 tarihinde kuruma gelerek odaya giren İpekyolu Kaymakamı ve Belediyesi Kayyumu Sinan Aslan’ın önünde ayağa kalkmadığı gerekçesiyle Çocuk Gelişimci Agit Demirkan’ın herhangi bir adli veya idari süreç işletilmeden Van Çaldıran ilçesine görevlendirmeyle gönderilmesi sürecinde yaşanan hak ihlallerini bir bir hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na hem de İçişleri Bakanlığı’na soran Aydoğan, “Süreç baştan sona hak ihlalleri ile ilerlemiş. Olayı ilk ağızlardan dinledim. Görevi başında bir memur mülki idari amir geldiğinde ayağa kalkmadı diye hiçbir hukuki gerekçe olmadan gözaltına alınıyor. Orada kötü muamele gördüğünü ifade ediyor, yetmiyor sürgün ediliyor. Nereden tutarsanız tutun elinizde kalan bir tablo bu!” ifadelerini kullandı.

 

 

Ülkede hukuksuzluğun her alana derinlemesine işlediğini ve bu nedenle kaotik durumların sık sık yaşandığını vurgulayan Aydoğan, “Hukuk kuralları bir kere çiğnenmeye başlandıysa gerisi peş peşe geliyor maalesef. Hukuksuzluk toplumu tepeden tırnağa yozlaşmaya ve kaosa sürüklüyor. Ülkede en üst kademeden aşağı doğru her kademede ‘ben yaptım oldu’ zihniyeti yerleşmiş durumda. Bu olay özelinde de yine birileri hukuku hiçe sayarak kendi yöntemleri ile insanları cezalandırıyor. Bir anlık ortada bir suç olduğunu varsaysak bile, bir memura aynı suçtan iki kere ceza verilemez. Bu disiplin hukukunda yer alan bir kuraldır. Burada hem evrensel insan hakları çerçevesinde, hem de bizim hukuk kurallarımız çerçevesinde yanlışlar yapılmış. Sürecin takipçisi olacağız. İlgili bakanlıklara sorularımızı yönelttik. Yaşanan hak gaspının bir biçimde telafisi için yetkilileri de göreve çağırıyorum. Burada sürgün edilen çocuk gelişimci Agit Demirkan kadar birlikte çalıştığı çocuklar da mağdur ediliyor.” dedi.

 

 

Aydoğan’ın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sorduğu sorular şöyle:

 

 

 

1. Kamuoyuna yansıdığı biçimiyle, Agit Demirkan’ın önce Çaldıran’a, ardından Yozgat’a gönderilmesindeki idari ihtiyaç ve hukuki dayanak nedir?

2. Çocuk Gelişimci bir kişinin, mülki idare amiri önünde ayağa kalkmaması sonrası cezalandırılması, hangi hukuksal düzenlemede karşılık bulmuştur?

3. İhtiyaca binaen Çaldıran ilçesine görevlendirilen Agit Demirkan, orada görev yaptığı süre boyunca kaç dosya almış ve nasıl bir ihtiyaca cevap olmuştur?

4. İhtiyaca binaen olduğu söylenen bu görevlendirmenin öncesinde veya sonrasında Çaldıran Sosyal Hizmet Merkezinde nasıl bir personel hareketliliği yaşanmıştır? Söz konusu ihtiyaç personel hareketliliğinden doğan bir ihtiyaç değilse, ilçede personel ihtiyacını aniden artıran bir olay veya durum yaşanmış mıdır?

5. Geçirdiği idari soruşturma neticesinde hem disiplin cezası alan, hem de isteği dışında bir yere gönderilen Agit Demirkan’a iki ceza birden verilerek disiplin hukukunda yer alan “Memura bir suç için iki ceza verilemez” kuralı yok sayılmıştır. Bu aykırı uygulamanın gereği yapılacak mıdır ve bundan dolayı yaşatılan mağduriyet giderilecek midir?

6. İdareye tanınmış olan naklen atama yetkisi sınırsız bir yetki olmayıp bu yetkinin kullanılması mahkeme kararları ile belli kıstaslara bağlanmıştır. Buna göre mahkeme kararlarında yerleşmiş olan yargısal içtihatlar doğrultusunda idareler; İdare memurunun naklen atama işlemini gerçekleştirirken yapılan atamayı kamu yararı çerçevesinde yapması ve yapılan atamanın hizmet gereksinimi çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bundan hareketle Agit Demirkan’ın yer değişikliğinde nasıl bir kamu yararı ve hizmet gerekliliği mevcuttur?

7. Agit Demirkan’ın kazanılmış hakları itibarıyla yapılan bu görevlendirmeden doğacak hak kayıpları göz önüne alındığında, mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

İçişleri Bakanı’na:

1. İnsan onuruyla bağdaşmayacak biçimde ve Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan haklar yok sayılarak, Agit Demirkan’ı darp ederek ters kelepçe ile emniyet aracında 45 dakika bekleten İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan’ın korumaları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa sonucu ne olmuştur?