CHP’li Ateş: Bakan Şimşek ‘Yanlış anlaşıldık’ dedi ama vergi tabana yayılıyor!

CHP’li Ateş: Bakan Şimşek ‘Yanlış anlaşıldık’ dedi ama vergi tabana yayılıyor!
21 Aralık 2023 06:25

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘Vergiyi tabana yayacağız’ sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti ama son bütçe gerçekleşmeleri de halkın sırtına yükledikleri vergi yükünün ağırlaştığını gösterdi. Bütçe açığını ağırlıkla dolaylı vergilerle finanse eden hükümet, bu kalemlerdeki yüksek artışlarla vergiyi daha fazla tabana yaydı. Önemli bir kesim artan borçluluk ile yoksulluk kıskacına girebilir” dedi.

 

 

Bütçe fazlası verilen Kasım ayında artan gelirler içinde dolaylı vergi gelirlerine işaret eden Ateş, şöyle konuştu:

 

 

“Bütçede vergi geliri payının %90 dolayına çıktığı izlenirken, bu gelişme Bakan Şimşek’in işaret ettiği gibi kayıtdışının sisteme katıldığı bir vergi reformuyla başarılmadı. Deprem ve seçim harcamalarıyla oluşan bütçe açığı vatandaşın sırtına yüklenen dolaylı vergilerle kapatılıyor. Bu vergilerden sağlanan gelir artışı %100’ün üzerinde… KDV ve ÖTV’den sağlanan gelirler %185,2 ve %120,9 oranlarında arttı. Doğrudan vergi gelirlerindeki artış ise geçen dönemde ek MTV gibi uygulamalara rağmen %72,7 olarak gerçekleşti.

 

 

VERGİ REFORMU BEKLEMEK HÂYÂL…

 

 

Kimi kesimlere istisna, indirim ve muafiyetlerin olduğu çarpık bir yapı mevcut. İhtiyaç olan kayıtdışılıkla mücadele ve doğrudan vergilerin payının artırılması iken halihazırda yüksek olan dolaylı vergilerin payı son olarak %60’dan %64’e ulaştı. Temmuz ayında vergi ve harçlarda gerçekleşen artışlarla birlikte tüketici, bebek bezi ve tuvalet kağıdına dahi %10 KDV ödüyor; artık lüks tüketim sayılan beyaz eşya ve mobilyada KDV %20 oranında uygulanıyor. Vergide adalet yok ve vergi zaten tabana yayılmış durumda. Ancak seçilen politikalar kapsamında bir de yerel seçimler yaklaşırken iktidardan vergi reformu beklemek hâyâl..”

 

 

İTHALATTAN ALINAN VERGİ DÜŞÜK KALDI

 

 

“Enflasyonla mücadele” adı altında iç talebi geriye çekmeye dönük politikalara değinen CHP’li Ateş, şöyle devam etti:

“Dar gelirliler mutfak alışverişini bile kredi kartıyla borçlanarak yapabiliyor, orta ve üst gelir grubu ise halen tüketimi öne çekerek gelecek zamlardan korunmaya çalışıyor. Yalnızca tüketimi kısmaya yönelik politikalar tek başına işe yaramıyor ve hanelerde borçlanma artarken yoksulluk riski tırmanıyor. Ayrıca Kasım ayı bütçe gerçekleşmelerinde ithalde alınan KDV’nin %62,3 ile görece düşük olması üretim ve ithalatta yavaşlamaya işaret ediyor. Seçimler sonrasında ekonomide durgunluk beklentisi arttı.”