CHP’li Antmen: Türkiye yabancılara peşkeş çekiliyor!

CHP’li Antmen: Türkiye yabancılara peşkeş çekiliyor!
1 Mart 2022 13:23

Yurtdışında Tapu ve Kadastro temsilciliklerinin açılması sonrası CHP konuyu Meclise taşıdı. CHP’li Milletvekili Alpay Antmen kaç yabancıya ev ve arazi satıldığını sorarak bunların arasında ülkesinde aranan kişiler olup olmadığını sordu. CHP’li Antmen “Bu temsilciliklerle ister Türk olsun ister olmasın Türkiye’ye hiç gelmeden konut alma yolu açıldı. 250 bin dolarlık konut alan bir yabancı, Türkiye topraklarına gelmeden vatandaşlık alma hakkına sahip oldu” dedi.

 

 

ANKARA //

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde “Vatandaşlarımız bırakın ev almayı, rekor kira artışları yüzünden konut bile kiralayamaz duruma düşürülmüştür. Yabancılar 250 bin dolara bir ev alıp, Türkiye’ye hiç uğramadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını bu yolla alırken; bu topraklarda doğmuş büyümüş insanımız kendi öz vatanında parya haline getirilmiş, yabancıların ve yurt dışında yaşayanların kiracıları durumuna düşürülmüştür” dedi.

 

Antmen, Türkiye’de milyonlarca insanın konut krizi yaşarken, evi olmayan yüzbinlerce vatandaşın maddi koşullar ve iktidarın yarattığı derin ekonomik kriz yüzünden ev alma hayallerinden vazgeçtiğini belirterek “bu kararın alınması ve uygulanması ülkenin yabancılara peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

 

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

 

– Yurtdışında kaç tane Tapu ve Kadastro temsilciliği açılmıştır? Bunlar nerededir ve hangi tarihlerden bu yana faaliyet göstermektedir?

– Yurtdışına açılan bu Tapu ve Kadastro temsilciliklerinde önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç işlem gerçekleştirilmiştir? Kaç konut ve kaç arazi satılmıştır? Bunlar hangi illerde ve o ilin hangi ilçesindedir? Bu satışların toplam tutarı ne kadardır?

– Yurtdışı Tapu ve Kadastro temsilciliklerinden bugüne kadar işlem yapanların kaçı Türk kaçı yabancıdır? Yabancı kişilerin uyrukları nelerdir? Bu yabancılardan bu satışlar sonucu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan kişi sayısı nedir? Bunların içerisinde ülkesinde veya başka bir ülkede aranan veya suça karışmış kişi bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kimlerdir?

– Yurtdışı Tapu ve Kadastro temsilciliklerinden konut alan ancak Türkiye’de yaşamayan kişi sayısı kaçtır? Bu satışlar yüzünden ülkede iller bazında artan konut satış ve kira oranı nedir?

-Son 5 yılda, yıllar ayrı ayrı cevaplandırılmak üzere; Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarının aldığı konut sayısı kaçtır? Bu satışların toplam tutarı nedir?

– Son 5 yılda, yıllar ayrı ayrı cevaplandırılmak üzere; Türkiye’de yaşayan yabancıların aldığı konut sayısı kaçtır? Bu satışların toplam tutarı nedir?