CHP’li Akay: Cumhurbaşkanı yüz yıllık iç ve dış borç stoğumuzun yarısı kadar borçlanma yetkisi istiyor!

CHP’li Akay: Cumhurbaşkanı yüz yıllık iç ve dış borç stoğumuzun yarısı kadar borçlanma yetkisi istiyor!
9 Temmuz 2023 10:11

Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, getirilen kanun teklifinin gelir dağılımını daha da bozulmasına neden olacağının altını çizerek getirilen kanun teklifi hakkında eleştirilerde bulundu

 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 06.02.2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin tümü üzerine değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Akay, kanunun vatandaşlara ek maliyetler getirdiğinin altını çizdi.

 

 

İktidar Getirdiği Teklifle Gelir Dağılımın Daha da Bozulmasına Sebep Olacak

 

 

Kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuşan Milletvekili Akay getirilen teklifin vatandaşa ek külfetler getirdiğini ifade ederek, “Vatandaşlarımıza ek külfetler, maliyetler geliyor ve bu maliyetler neticesinde de ekonomik krizin de derinleştiğini görüyoruz ve gelir dağılımının da daha da bozulmasına sebep teşkil eden bir yapı şekliyle de bu kanun teklifinin oluşturulduğu görülmektedir. Tabii ki önemli olan buradaki, teklif içerisindeki maddelerle ilgili görüşlerimizin de burada açıklığa kavuşturulması ve gerekli önerilerin de dikkate alınması.” dedi.

 

 

Getirilen Düzenlemede Belediyelerin Alacağı Pay Ortadan Kaldırıldı

 

 

Getirilen düzenlemeyle belediyelere verilen payın ortadan kaldırıldığını dile getiren Akay, “Genel bütçe gelirlerinden belediyelere de fon aktarılmakta, pay verilmekte, bu maddeyle belediyelere bu fonun aktarılmayacağı anlaşılıyor. Tabii ki depremdeki zararlarla ilgili hususlarda bu zararların giderilmesi açısından tüm kamu kurumlarının çalışması söz konusu oldu; aynı zamanda, belediyelerin de çalışması söz konusu oldu. Ben bu ek motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen gelirlerden belediyelere de pay verilmesi gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Borçalanmanın Nereye Kullanılacağı Çok Önemli

 

 

Cumhurbaşkanına verilen yetkiyi eleştiren Akay, “Kuruluşumuzdan bu yana yüz yıllık süre içerisinde, borç stokumuzun aşağı yukarı yüzde 46’lık bir kısmında Cumhurbaşkanımıza yetki veren bir kanun teklifi şeklinde görüyorum. Burada tabii ki devlet bütçesi içerisinde belirli borçlanmalar yapılacaktır ama bu borçların nereye kullanıldığının takibi çok çok önemli; burada önemli olan net borçlanma hasılatı yaratıyor olmamız yani kullanılan dış kaynakla, yabancı kaynakla bunların anapara, artı, faizden ödemeler yapılarak” dedi.