CHP'li Acar: Faili meçhullerde zaman aşımı olmasın

CHP'li Acar: Faili meçhullerde zaman aşımı olmasın
21 Ocak 2013 09:05

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, faili meçhullerde zaman aşımının kaldırılması ve evlilik yaşının 18’e yükseltilmesi için kanun teklifi verdi.

Acar, “Faili meçhullerde zamanaşımı adalete güveni sarsmaktadır” dedi.
 
   
CHP’li Acar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik öngöre kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif ile faili meçhul olaylarda zamanaşımının failin tespitinden sonra başlatılması, evlilik yaşının 18’e yükseltilmesi ve yasal şartları taşımayanlar için dini nikah kıyanlara verilen cezaların da arttırılması öngörüldü.


   
Acar, teklifin gerekçesinde demokrasinin gelişmediği, hukukun egemen kılınamadığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilemediği  toplumlarda, faili meçhul olgusuyla sık karşılaşıldığını kaydetti.  Türkiye’de  de faili meçhul cinayetler ve olayların, zihinlerde geniş bir yer tuttuğunu kaydeden Acar, “Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Türkiye’nin faili meçhuller zincirinde ismi ilk akla gelenlerdir.  Bu cinayetlerle ilgili bir takım soruşturma ve yargılamalar yapılmış ise de sorular tam olarak yanıtlanmamış,  pek çok olay faili meçhul durumdadır” diye konuştu


   
Günümüzde de faili meçhul ihbarlar, faili meçhul belgeler, faili meçhul dijital delilerle insanlar mağdur edildiğine dikkat çeken Acar, “Bu olayların da failleri bir türlü bulunamamaktadır. Faili meçhul olaylarda suçluların yakalanıp, gerekli cezayı almaması, bu olaylarda yaşamını yitirenlerin ailelerinin ve toplum vicdanını yaralamaktadır.  Adalete olan güven sarsılmaktadır. Bu tür olaylarda zamanaşımının uygulanması, adalet duygusunu daha da zedeleyecektir. Bu kapsamda, faili meçhul olaylarda failin belirlenmesine kadar zamanaşımının işletilmemesi yararlı olacaktır” dedi.

ÇOCUK GELİNLER DE  ŞİDDET DE ARTIYOR
   
Acar, Türkiye’de yaşanan sosyal sorunların başında kadına yönelik şiddetin geldiğini, kadınların yaşam hakkının ağır tehdit altına olduğunu kaydetti.

Kadına yönelik şiddet konusunda karşılaşılan temel sorunlardan birinin “çocuk gelinler” olduğunu belirten Acar,

“TÜİK verilerine göre, 18 yaşın altında evlenen çocukların sayısı giderek artmaktadır. Ayrıca, küçük yaştaki kız çocuğunu evlendirebilmek için açılan davalarda da önemli artışlar olduğu görülmektedir. Çocuk gelin sayısı artarken, kadına yönelik şiddet olaylarının da artması tesadüf değildir. Bu olaylar birbiriyle bağlantılıdır. Bu tablo kabul edilebilir değildir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre  18 yaşına kadar her insan çocuktur. Uluslararası düzeyde kabul görmüş bu ilkeyi, Türkiye için de temel ölçüt haline getirmek gereklidir. Bu kapsamda da evlenme yaşının 18’e yükseltilmesi zorunludur” şeklinde konuştu.