CHP’li Oran: Hızlı büyüme masallarıyla geriye düşüyoruz

CHP’li Oran: Hızlı büyüme masallarıyla geriye düşüyoruz
13 Nisan 2014 11:45

CHP Genel Başkan Umut Oran, Türkiye’nin 2014 yılında büyüme ve kişi başında düşen milli gelirler sıralamasında 2 basamak birden düşeceğinin tahmin edildiğini belirterek, “AKP’nin 11 yılı aşan iktidarında, hızlı büyüme masallarına rağmen halkın refah düzeyi dünyanın gerisinde kaldı” dedi.

 

Oran yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almak istiyorsa, demokrasi kalitesini arttırması ve tam manasıyla bir hukuk devleti olması gerektiğini ifade etti. Kaliteli demokrasi, güçlü bir hukuk devleti olmayınca, ekonominin de güçlü olmadığını, refah ve gerçek bir büyümenin yaratılamadığını savunan Oran, “Hukuk yoksa demokrasi yoksa güçlü ekonomi yoksa o ülke itibarlı ve güçlü ülke de olmuyor” ifadelerini kullandı. Bu nedenle de Türkiye’nin sıralamalardaki yerini kaybettiğini vurgulayan Ora, “Bu zihniyetle devam edersek, değil en büyük 10 ekonomiden biri olmayı G20’nin bile dışında kalmakla karşı karşıya kalacağız” dedi.

 

“EL PARASI İLE KAĞIT ÜZERİNDE SAHTE BİR BÜYÜME SAĞLANDI

 

IMF’nin 8 Nisan itibariyle güncellediği veri tabanına göre 2013 yılında milli gelirde ilk 7 ülkenin sırasının değişmediğini vurgulayan Oran, ABD’nin 16 trilyon 780 milyar dolarla birinciliğini korurken, Çin’in 9 trilyon 181 milyar dolarla ikinci, Japonya’nın da 4 trilyon 902 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

 

Tahminlere göre 2014 yılında, 17 trilyon 528 milyar dolarla ABD en büyük ekonomi olmaya devam ederken, ikinci sıradaki Çin’in GSYH’sının 10 trilyon doları aşacağını, üçüncü sıradaki Japonya’nın milli geliri de 4 trilyon 846 milyar dolara yükseleceğini dile getiren Oran açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“IMF projeksiyonlarına göre 2014 yılında da ilk 20 ülkenin sıralaması çok fazla değişmezken, en dramatik değişimi Türkiye yaşayacak. 18’inci sıradaki Hollanda ile 19’uncu sıradaki Suudi Arabistan’ın birer basamak yükselmesi sonucu Türkiye 2 basamak birden düşerek 19’unculuğa inecek. AKP döneminde Türkiye’nin ekonomik büyümesi, cari açığı patlatma pahasına, sıcak para ile finanse edildi, sözü edilen hızlı büyüme masalının aksine, ‘el parası’ ile kağıt üzerinde sahte bir büyüme sağlandı. Ancak bunun ülkeye ve topluma bir hayrı dokunmadı. Türkiye 2014’te, dünyanın önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerini kapsayan G20’de en alt sınıra doğru iniyor.”

 

“GSYH’DE 2 BASAMAK DAHA DÜŞEREK 67’NCİLİĞE İNECEK”

 

Bu durumun ülkenin kalkınmışlık ve refah düzeyinin dünya ile karşılaştırmada göreli olarak gerilediğini gösterdiğini kaydeden Oran, 2012’de Türkiye’nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 10 bin 497 dolar, IMF’ye göre 10 bin 523 dolar kişi başına milli geliri ile 64’üncü sırada yer aldığına işaret etti. 2013’te ise Türkiye IMF’ye göre 10 bin 815 dolar olan ancak TÜİK’in 10 bin 782 dolarla daha da düşük açıkladığı kişi başına GSYH ile 65’inciliğe gerilediğini belirten Oran, “2014’te ise OVP’deki 11 bin 277 dolarlık hedefe karşılık IMF, 9 bin 920 dolarlık kişi başına milli gelir öngörüyor. Bu da Türkiye’nin 2 basamak daha düşerek 67’nciliğe inmesi anlamına geliyor. Bu da AKP’nin 11 yılı aşan iktidarında hızlı büyüme masallarına rağmen halkın refah düzeyini dünyanın gerisinde bıraktığının; dünya ile karşılaştırmada göreli olarak halkı yoksullaştırdığının kanıtı” dedi.

 

“KİŞİ BAŞINA GELİRDE GABON’UN BİLE GERİSİNDEYİZ”

 

Oran, 2014’te öngörülen kişi başına GSYH’ye göre Türkiye’nin, sadece Lüksemburg, Norveç, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya, Fransa, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin değil; İsrail, Umman, Bahreyn, Lübnan gibi Ortadoğu, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Estonya, Litvanya, Macaristan, Hırvatistan gibi eski Doğu Bloku ülkelerinin de altında kaldığını belirterek açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“Uruguay, Şili gibi Orta Amerika ülkeleri ve eski Sovyet ülkesi Kazakistan’ın kişi başına milli geliri Türkiye’den daha yüksek. Gabon, Panama, Venezuela, Palau, Barbados, Şeyseller bile kişi başına gelirde Türkiye’nin önünde. Ekonomisi ‘iflas etti’ denilen Yunanistan’ın kişi başına milli gelirinin 2014’te 22.6 bin dolar, Kuzey Kıbrıs’ın ise 24.2 bin dolarla Türkiye’yi ikiye katlıyor.”