CHP’den iktidara seçim kanunu tepkisi: Düşen oylarınızı çift oy kullandırarak mı telafi etmeye çalışacaksınız?

CHP’den iktidara seçim kanunu tepkisi: Düşen oylarınızı çift oy kullandırarak mı telafi etmeye çalışacaksınız?
1 Nisan 2022 07:02

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda, seçim mevzuatında değişiklik teklifi ile ilgili “Seçmen listelerinde oynama yaparak, mükerrer oy ve çift oy kullanmayı mı meşru yapmaya ya da bunu mu devşirmeye çalışacaksınız? Düşen oylarınızı çift oy kullandırarak mı telafi etmeye çalışacaksınız? Bu sefer bunu başaramayacaksınız çünkü CHP, 6 siyasi parti liderleriyle birlikte öyle bir çalışma yürütüyor ki inanın, sizlere nefes bile aldırmayacaklar” dedi.

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda, seçim mevzuatında değişiklik öngören kanun teklifinin ikinci bölümü üzerine konuştu. Karaca şunları söyledi:

 

 

“Kanunlar neden yapılır ya da neden değiştirilir? Toplumun ihtiyaçlarından, toplumun taleplerinden. Şimdi, 84 milyonluk nüfusun yüzde kaçı bu kanun teklifinden haberdar ya da yüzde kaçının sorununu bu kanun teklifi çözecek? Konuşma yapacağım diye sosyal medyada paylaşınca bir vatandaş mesaj atmış, diyor ki: ‘Sayın milletvekilim, altı aydan beri ucuz olduğu için bayat ekmek yiyorum çünkü yüzde 50 daha ucuz. Ben, taze ekmeğinin kokusunu, tadını unuttum. Bunu da lütfen söyler misiniz?’

 

“Bu kanun altı aydan beri bayat ekmek yemek zorunda kalan vatandaşımızın derdine derman olacak mı”
“Şimdi soruyorum sizlere: Bu kanun teklifi altı aydan beri bayat ekmek yemek zorunda kalan, taze ekmeğin kokusunu unutan vatandaşımızın derdine derman olacak mı ya da onu ilgilendiriyor mu? Elbette ki ilgilendirmiyor. Buğdaya yüzde 22 zam geldi, tonu 2 bin 650 liradan 3 bin 250 liraya çıktı, vatandaş yine bayat ekmek yemeye mahkum edilecek. Peki, bu kanun teklifi buğdayın fiyatını etkileyecek mi, vatandaşın derdine çare olacak mı? Elbette ki hayır.”

 

 

 

“Cumhurbaşkanını seçim sathında toplumun kesesine ortak etmeye çalışıyorsunuz”

 
“Bu bölümde hangi maddelerde düzenleme var? Seçmen kütüklerini düzenliyorsunuz, seçim kurullarını düzenliyorsunuz, sandık görevlilerini düzenliyorsunuz ve en kıdemli hakim uygulamasının yürürlüğünü hemen, üç ay içerisinde hayat geçiriyorsunuz. Oysa o sandık seçmen kütükleri dışında seçim kurullarındaki hâkimler daha 2022 Ocak ayında belirlendi, 2024’te görev süreleri dolacak; hemen bunu hayata geçirmek istiyorsunuz. Başka ne yapıyorsunuz? Başka, Cumhurbaşkanını seçim sathında toplumun kesesine ortak etmeye çalışıyorsunuz.

Seçmen listelerinde oynama yaparak, mükerrer oy ve çift oy kullanmayı mı meşru yapmaya ya da bunu mu devşirmeye çalışacaksınız? Düşen oylarınızı çift oy kullandırarak mı telafi etmeye çalışacaksınız? Bu sefer bunu başaramayacaksınız çünkü CHP, 6 siyasi parti liderleriyle birlikte öyle bir çalışma yürütüyor ki inanın, sizlere nefes bile aldırmayacaklar.

 

 

6271 sayılı Kanun, şunu öngörüyor… 2012 yılında çıkmış, 2012 yılında çıktığında parlamenter sistem vardı, 2012 yılında bu kanun çıktığında başbakan vardı, bakanlar vardı ve hepsi burada bu parlamento çatısı altındaydı. Sistem 2012 yılında böyleydi. Bugün hangi durumda? 2018 yılındaki seçimler sonrasında o anayasa değişikliği hayata geçince her şey tepetaklak oldu. Ne dediniz? ‘Başbakanı da Bakanları da Cumhurbaşkanında birleştiriyoruz.’ Mehmet Uçum dedi ki: ‘Tek kişilik hükümettir.’ 2012 yılında yürürlüğe giren 6271 sayılı Kanun’da olduğu dönemdeki sistemle bugünkü sistemin hiç alakası yok. O gün başbakan seçime girecek, seçim yasağı vardı ama Cumhurbaşkanı o seçimlerde seçime girmiyordu, yarışmıyordu; milletvekilleriyle, parlamento seçimleriyle ve başka Cumhurbaşkanı adaylarıyla aynı seçimde yarışmıyordu arkadaşlar.

Arkasından, ne denildi? Bir Yüksek Seçim Kurulu kararını buraya örnek gösterdiniz. O Yüksek Seçim Kurulu kararı, her ne kadar içerik bununla uyuşmasa da siz bize şunu mu diyorsunuz: İstanbul seçimlerinde 13 bin küsur oyla mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını iptal etmek için gittik Yüksek Seçim Kurulu’na, uydurduk gerekçeleri, Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin başında boza pişirdik ve seçimi iptal ettirdik. Bunu diyorsunuz ve bu Yüksek Seçim Kurulu kararına güvenerek bize bu kanunda Cumhurbaşkanına gerek yok diyorsunuz.

Şu anki Cumhurbaşkanı partili Cumhurbaşkanı. Bir siyasi partinin, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı. Aynı zamanda başbakanlık görevi yürütüyor, aynı zamanda bakanların görevini yürütüyor ve çıkacak diğer cumhurbaşkanı adaylarıyla ben yarışacağım diyecek ve burada onun seçim yasaklarına dâhil edilmesini gerek görmeyeceksiniz.”