CHP’de tek adam isyanı büyüyor!

CHP’de tek adam isyanı büyüyor!
5 Mayıs 2017 08:41

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sert adımları partide çatlağı büyüttü. Baykal “CHP tehditle, öfkeyle, sopa sallayarak yönetilemez” derken disipline sevk edilen Sağlar “Adaylığım engellenmek isteniyor” dedi.

 

 

 

CHP’de 2010’dan bu yana girdiği bütün seçimlerde başarısız olan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu parti içi muhalefete karşı bir kez daha koltuğunu korumanın derdine düştü. Referandum sonrası 2019’da Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağının sinyalini veren Kılıçdaroğlu için eski Genel Başkan Deniz Baykal “ya aday ol ya çekil” çağrısı yapmıştı.

 

 

Muharrem İnce olağanüstü kurultay talebini yüksek sesle dile getirmesi ve Fikri Sağlar’ın Kılıçdaroğlu’nu tek adamlıkla suçlaması CHP’deki çatlağı hızla büyüttü. Kılıçdaroğlu’nun muhalefeti “Kapının önüne koyarım” diye tehdit etmesinin ardından Sağlar hakkında disiplin soruşturması istemesi ise kavganın dozunu daha ada artırdı. 2019’da Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağının sinyalini veren Kılıçdaroğlu, koltuğunu ‘disiplin’ ve ‘olağan kurultay’ hamleleri ile korumaya çalışırken, Baykal, sağlar ve İnce’den dan karşı hamleler geliyor.’

 

 

‘ADAY OLMAMAM İÇİN’

 
Fikri Sağlar dün katıldığı bir televizyon programında Kılıçdaroğlu’nun “Dedikodu partisi kursunlar” sözüne tepki gösterdi. “Bizim CHP’de aldığımız eğitim bu üslupla konuşmamıza müsaade etmez. CHP’de düşünce ve ifade özgürlüğü birinci temel koşuldur” diyen Sağlar, Kılıçdaroğlu’nun “Dedikodu partisi” ifadesinin dil sürçmesi olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlar “Adaylığımın önünü kesmek için disiplin süreci başlatıldı mı diyorsunuz” sorusuna ise “Doğrudur iddiası olan insanlar başarılı olurlar” yanıtını verdi. Sağlar’ın birkaç gün içinde parti içinde kendisiyle birlikte hareket edebilecek sol kanattaki isimlerle basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyor.

 

 

‘CHP SOPAYLA YÖNETİLEMEZ’

 
Dün eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan için İstanbul’da düzenlenen cenaze töreninde Kılıçdaroğlu, Baykal ve İnce birlikte saf tuttu. Baykal burada Sağlar’a disiplin soruşturması başlatılmasına tepkisini Kılıçdaroğlu’na iletti. Baykal gazetecilerin soruları üzerine “CHP tehditle, öfkeyle, sopa sallayarak yönetilemez. Ülkenin bu ortamında, CHP’nin bir an önce toparlanıp kendine gelmesine acil ihtiyaç var” dedi.

 

 

İNCE HAREKETE GEÇİYOR

 
Daha önce CHP lideri- Kılıçdaroğlu’yla genel başkanlık yarışına giren Yalova Milletvekili Muharrem İnce de bugün TBMM’de kendisini destekleyen bir grup milletvekili ile basın toplantısı düzenleyecek. İnce’nin de olağanüstü kurultay talebinde bulunacağı kaydediliyor. Partide 10-15 kadar milletvekili İnce ile birlikte hareket ediyor.

 

 

TÖRENDE SOĞUK RÜZGÂR

 

 
Eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan için Levent Afet Yolal Camisi’nde dün düzenlenen törene CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanısıra Deniz Baykal, Murat Karayalçın, Muharrem İnce ve Fikri Sağlar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Kılıçdaroğlu ve Baykal ağızlarını elleriyle kapatıp konuşurken, Sağlar ise törende arka tarafta durdu.. Parti yönetimi ve muhalefet arasındaki soğukluk kendini hissettirdi.

 

 

CHP’Lİ VEKİL AYM’YE BAŞVURDU

 
CHP’nin referandum sonuçlarıyla ilgili önümüzdeki hafta AİHM’ye başvurması beklenirken, parti yönetimi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurulmaması kararı almıştı. CHP’de parti içi muhalefetin temsilcilerinden Muharrem İnce’yle birlikte hareket eden Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise partisinin kararına rağmen “Halk oylamasına ilişkin süreçlerde seçme hakkı ve ifade özgürlüğünün açık şekilde ve ağır hukuka aykırı kararlarla ihlal edildiği” iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

 

 

KILIÇDAROĞLU, ELEŞTİREN HERKESİ DİSİPLİNE VERDİ

 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaklaşık 7 yılda disiplin mekanizmasını ağırlıklı olarak kendisine eleştiri ve suçlama yöneltenler için çalıştırdı. Kılıçdaroğlu geçen yasama döneminde de kendisine sert eleştirilerde bulunan partinin ulusalcı isimlerini disiplin mekanizmasını kullanarak partiden temizledi. Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz ve Birgül Ayman Güler disipline verilen isimlerdi. Batum disiplin cezası ile partiden uzaklaştırılırken Güler disiplin sürecinde partiden istifa etti. CHP’li Sezgin Tanrıkulu’na “CIA ajanı” diyen Yılmaz ise uyarı cezası aldı. Partideki ulusalcılar için sık sık disiplin sürecini işleten Kılıçdaroğlu, hemşehrisi Hüseyin Aygün içinse uzun süre disiplin mekanizmasını işletmedi. Güler’le eş zamanlı olarak disipline verilen Aygün için bir disiplin kararı çıkmadı. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise bir CHP milletvekilinin odasındaki Atatürk posteri indirdiğine ilişkin sözleri nedeniyle partiden ihraç edildi. Kılıçdaroğlu’nun Atatürk posterini indiren milletvekilini bulmak yerine Nazlıaka’yı ihraç etmesi büyük tepki aldı. Kılıçdaroğlu 1 milyon 200 bin liralık skandal faturanın sahibi Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen için ise kullanma gereği duymadı.

 

 

KESİN ÇIKARMA İSTENDİ

 
CHP lideri Kılıçdaroğlu MYK’dan çıkan karar doğrultusunda da jet hızıyla Fikri Sağlar kararını vermek üzere Parti Meclisi’ni (PM) toplantıya çağırdı. MYK yazısında Sağlar’ın disipline sevki, “kesin çıkarma cezası gerektiren parti suçu” işlediği gerekçesiyle istendi. PM ise pazar günü son sözü söyleyecek. Parti disiplini dışında hareket ettiği belirtilen Sağlar’ın tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na sevki görüşülecek. PM’ye çağrı yazısında Sağlar için tüzüğün 68’inci maddesinin A ve F fıkralarının uygulanması istenecek. F fıkrasında, kesin çıkarma ve geçici çıkarma istemi ile disiplin kuruluna gönderen organ, gerekli görürse önlem olarak üyeyi görevden uzaklaştırabiliyor. Buna göre PM, Sağlar’ın milletvekilliği ve PM üyeliği görevlerini karar çıkıncaya kadar askıya alabilir. Kulislerde PM’de İlhan Cihaner başta olmak üzere bazı isimlerin Sağlar’ın ihraç talebiyle disipline sevk edilmesine oy vermeyeceği dile getiriliyor. PM’de oylamanın kavgayı daha da artıracağı belirtiliyor.