CHP'de olaylı kongre

CHP'de olaylı kongre
10 Mart 2012 19:47

Çankaya İlçe Kongresinde yumruklar konuştu….

Çankaya İlçe Kongresinde yumruklar konuştu….

CHP Çankaya İlçe 9. Olağan Kongresi’nde, CHP’li eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’in ismi kavga çıkarttı.

 

H&H Kulis Haber

 

Şölen havasında geçeceği söylenen kongrede kıyamet koptu.

 

CHP’nin Tüzük Kurultayı’nda kongrelere getirilen “çarşaf liste” esasına rağmen, seçime “blok liste” ile giren mevcut Başkan Perçin, 258 oyla yeniden başkan seçilirken,  Perçin’in il delegesi listesini açıklamasının ardından, listede adını göremeyen bazı delegeler, Perçin’e tepki gösterdi. Tepkilerin boyutu sözlü dalaşı aşınca olay kavgaya dönüştü.

 

 

CHP Çankaya ilçe 9. Olağan Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı.

 

Kongreye, CHP Genel Başkan Yardımcıları Atilla Emek ve Yakup Akkaya, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Adnan Keskin, CHP Ankara Milletvekilleri İzzet Çetin, Gökhan Günaydın, Aylin Nazlıaka, Levent Gök ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger katıldı.

 

Kongrede Divan Başkanı seçilen eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Çankaya’nın 1989 yılından bu yana hem yerel, hem de genel seçimlerde CHP’yi desteklediklerini söyleyerek, “Çankaya İlçe Kongresi, bizim için özel bir önem taşıyor. Türkiye’de yasama, yürütme ve yargı erklerinin merkezleri Çankaya’da bulunmaktadır. Yani Türkiye, Çankaya’dan yönetilmektedir. CHP ise Çankaya’yı yönetmektedir. Çankaya bizim için bir anlamda kutsal emanettir” dedi.

 

Ancak Kongre’nin devamı sıkıntılı geldi. Sık sık tartışmaların yaşandığı salonda, tartışmaların yumruklaşmaya kadar vardığı oldu.

 

Eski Belediye Başkanlarından Doğan Taşdelen ve Çankaya İlçe’de tek aday olarak seçime giren Mehmet Perçin protestoların hedefiydi. Divan Başkanlığı yapan Murat Karayalçın ile Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya arasında ‘konuşma’ gerilimi yaşandı.

 

 

İşte olaylı kongreden detaylar;

 

-Taşdelen’in yakınlarıyla delegeler arasında kavga çıktı…

-Delege listeleri açıklanınca yine yumruklar konuştu…

-Karayalçın’dan Kılıçdaroğlu’na ‘Mustafa Kemal göndermesi’

-Tek aday Perçin, delege tarafından protesto edildi; 401 delegenin 174’ü Perçin’i istemiyor….

-Taşdelen’e ‘kardeş’ protestosu…

-İl delegelerinin bulunduğu listeler açıklanınca yumruklar konuştu.

-Blog liste tepkiyle karşılaştı.

-Son ana kadar listedeki isimleri kimse bilmiyordu….

 

 

TAŞDELEN İSMİ KAVGA ÇIKARTTI

 

Bir grup Tunceli kökenli Çankaya delegelesi, eski başkan Doğan Taşdelen aleyhinde hakarete varan sloganlar atınca, Taşdelen’in salonda bulunan yakınlarıyla aralarında kavga çıktı.

 

 

İki grup arasındaki kavganın sürmesi üzerine sivil polisler devreye girdi. Slogan atan delegeler sivil polisler tarafından salon dışına çıkarıldı.

 

Ayrıca delegelerin “Aynı aileden bir çok insan geliyor. Çankaya’yı aşirete çevirdiniz” diye bağırması ve Taşdelen’in kardeşi Aliekber Taşdelen’e yönelik olarak “Hırsız Aliekber” sloganlarının atılması  kongrede dikkat çeken diğer bir detaydı.

 

AKKAYA-KARAYALÇIN GERGİNLİĞİ

 

Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya’nın konuşması sırasında, Divan Başkanı Seçilen eski Başbakanlardan Murat Karayalçın’ın “Sözlerinizi tamamlayın” müdahalesi de gerginliğe neden oldu. Akkaya, Karayalçın’a “Tüzüğü bilmiyor musunuz? Genel Başkan Yardımcısı’nın konuşmasını sınırlandıramazsınız” diye tepki verdi.

 

 

KARAYALÇIN’DAN KILIÇDAROĞLU’NA ATATÜRK GÖNDERMESİ

 

Kongrede, partililer sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan atarken, Divan Başkanı Karayalçın, “Sevgili önderimizin ismini nasıl söyleyeceğimiz konusunda daha önce de tartışmalar yaşanmıştı. ‘Mustafa Kemal’ demek beni kesmiyor. Onun adını parçalamadan söylemeliyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk demeliyiz” dedi.

 

Hatırlanacağı üzere Kurultay döneminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk’e “Mustafa Kemal” dediği için CHP Mersin Milletvekili İsa Gök tarafından eleştirilmişti.

 

Kılıçdaroğlu ise bu eleştirilere “Ben Mustafa Kemal demeyi seviyorum” diye yanıt vermişti.

 

DELEGE LİSTELERİ AÇIKLANINCA

 

Son dakikaya kadar ilçe yönetimini ve il delegeleri listesini kendi yönetim kurulu üyeleriyle bile paylaşmayan Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin  eleştirilerin odak noktası oldu.

 

Yöneticilerden Metin Mutaf listede yer almadığını son dakida öğrenince göz yaşlarını tutamadı.

 

İlçe Sekreteri Tane Güral Özek de bu olaya tepki gösterdi.

 

PERÇİN’E ENGELLİ DELEGE TEPKİSİ

 

Gençlik Kolları eski başkanı Erhan Baydar’ın muhalif kontejanından yaptığı konuşma salonda ayakta alkışlandı. Baydar kongrede tepkisini, konuşması sırasında “Eski tas, eski hamam” diyerek gösterdi. Baydar,  “Engelli delegemize hizmet verdim diye övünerek konuştunuz ama engelli bir delegemiz konuşmasını yapmak için kürsüye gençler tarafından taşındı” diyerek Mehmet Perçin’i topa tuttu.

 

BLOK LİSTEYE TEPKİ

Çarşaf liste yerine blok liste uygulaması da delegelerin tepkisine yol açtı. Bir çok delege neye oy verdiğini bile bilmeden elini kaldırdı. Sonradan blok listenin ne olduğunu öğrenen delegeler tepki gösterdi.

 

İkinci dönem ayrı düşen Karayalçın ve Taşdelen ittifakı da gözlerden kaçmadı.

 

PERÇİN TEK ADAYDI AMA….

Çankaya İlçe Kongresi’ne tek aday olarak katılan Mehmet Perçin buna rağmen delegelerden tam destek alamadı.

 

401 kayıtlı delegenin 342’si oy kullanırken, 59 delege ise Perçin’i protesto ederek oy kullanmadı. Kullanılan oyların 248’i geçerli olurken, geçersiz oy sayısı 94 çıktı. Çıkan geçersiz oyların ise özellikle yırtılmış olması,  Perçin’e yönelik protestonun bir başka göstergesiydi.

 

PERÇİN’E BİR DARBE DAHA

 

Kongre’de sayım sonuçlarına bir grup delegenin itiraz etmesi üzerine oylar tekrar sayıldı. İkinci sayımda geçerli oy sayısının 227’ye düşmesi ise Perçin için ikinci bir darbe oldu.

 

Böylelikle Perçin delegelerin neredeyse yarısının protestosuyla karşılaşmış oldu.

 

Tek başına aday olmasına rağmen delegelerden bu şekilde tepki gören Perçin’in, Çankaya İlçe’yi nasıl kucaklayacağı ise merak konusu.