CHP’de imza savaşı! Kılıçdaroğlu’ndan delegeye imza baskısı!

CHP’de imza savaşı! Kılıçdaroğlu’ndan delegeye imza baskısı!
27 Ocak 2018 09:28

CHP’de 3-4 Şubat’ta yapılacak 36. Olağan Kurultay öncesi Kılıçdaroğlu ile diğer adaylar arasında yeterli imzayı bulma mücadelesi devam ediyor

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 

 

CHP’nin 3-4 Şubat tarihinde yapılacak 36. Olağan Kurultayı öncesinde, Kemal Kılıçdaroğlu ile rakipleri arasında adeta imza toplama savaşı yaşanıyor. Genel Merkez Yönetimi, Kılıçdaroğlu’nu çok sayıda delegenin imzasıyla aday göstermeye, muhalefet ise adaylık için gerekli imzayı bulabilmek ve adaylığı garantiye alabilmek için mücadele ediyor.

 

 

CHP’nin 3-4 Şubat’ta toplanacak 36. Olağan Kurultayı için geri sayım başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olduğu kurultay öncesinde Prof. Dr. Ümit Kocasakal ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce adaylıklarını açıkladı. Pazartesi günü de YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu adaylığını açıklayacak.

Kurultayın birinci gününde yapılacak genel başkanlık seçimlerinde, aday adaylarından kaçının gerekli 127 imzayı bulacağı Divan’a yapılacak başvurular sonucunda ortaya çıkacak.

 

 

DELEGEYE İMZA BASKISI

 

 

Aday adayları şimdiden bu sayıyı bulmak için delegelerin kapısını tek tek çalarken, Genel Merkez’in de Kılıçdaroğlu için imza toplama çabası içine girmesi dikkat çekti.

 

 

Yeteri kadar imzaya sahip olduğunu açıklayan Muharrem İnce’nin ekibi, Kurultay öncesinde Genel Merkez’i, delegeler üzerinde baskı kurmakla suçladı. İnce’nin bürosunda görevli bir milletvekili, delegeler üzerindeki baskıyı, “Genel Merkez, delegeler üzerinde şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde baskı uyguluyor. İl başkanları belediye başkanları sahada Kılıçdaroğlu için imza topluyor. Genel Merkez’de, illerde, bu amaçla toplantılar yapılıyor. Delegeler üzerinde diğer adaylara ‘imza vermeyin’ baskısı uyguluyorlar. Verenlerden de ters baskı ile imzalarını çeki çekmelerini istiyorlar” sözleriyle anlattı.

 

 

‘MÜKERRER İMZA’ KORKUSU

 

 

Aday olmak için gerekli imzayı topladığını açıklayan İnce ve arkadaşları, Kurultay’a sunulacak imzaların bir kısmının diğer adayı da aday gösterdiği (mükerrer imza) gerekçesiyle geçersiz sayılabileceği ihtimalini dikkate alarak imza sayısını artırmaya çalıştıkları öğrenildi. Daha önceki kurultaylarda Kılıçdaroğlu’nun çok sayıda imza ile aday gösterilmesine karşın bu sayının çok altında oy aldığını dikkat çeken İnce’nin arkadaşları, İnce’nin salona aday olarak girmesi halinde Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun lehine olan mevcut delege dengesinin lehlerine döneceğini öne sürdü.

 

 

CHP’de, kurultayın birinci günü yapılacak genel başkanlık seçimlerinden çok ikinci gün yapılacak Parti Meclisi seçimleri konuşuluyor. 60 kişilik Parti Meclisi için 500’ü aşkın kişinin aday olması bekleniyor. PM’nin geri kalan 8 üyesi ise Bilim, Yönetim ve Sanat Platformu listesinden belirlenecek. Bu sekiz kişi, birinci gün yapılan seçimlerde seçilen genel başkanın göstereceği 12 isim içinden seçilecek.

 

 

GÖZLER ANAHTAR LİSTEDE

 

 

Çarşaf liste ile yapılması beklenen seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun PM için 52 kişilik bir anahtar liste çıkarması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun çıkaracağı listenin daha önceki kurultaylarda olduğu gibi çeşitli gruplar tarafından delineceği belirtiliyor.

 

 

CİHANGİR İSLAM İDDİASI

 

 

CHP kulislerinde CHP Genel Başkanı’nın “Adalet Yürüyüşü”ne katılarak destek veren bazı isimlerin de yer alacağı konuşuluyor. Bu isimler içinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un daha önce genel başkanlığını yaptığı Has Parti’de siyaset yapan KHK ile Kafkas Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılan Merve Kavakçı’nın eski eşi, AKP’li eski Bakan Ayşenur İslam’ın da kayınbiraderi olan Cihangir İslam ile CHP’nin “Demokratikleşme Raporu”nda imzası bulunan Dr. Mehmet Karlı’nın da yer alacağı iddia ediliyor.

 

 

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ

 

 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partinin cumhurbaşkanı adayının bütün üyelerin oyuyla belirlenmesi için çağrı yaptı. Delegelere mesaj atan İnce, “Sevgili yol arkadaşlarım; Cumhurbaşkanı adayımızın bütün üyelerimizin oyuyla belirlenmesine yönelik tüzük değişikliği önergemizi imzaya açmış bulunmaktayız. Kurultay delegesi arkadaşlarımın bilgisine sunarım” ifadelerini kullandı. İnce, bütün delegeleri Çankaya’daki çalışma ofisine giderek, tüzük değişikliği için hazırlanan önergeye destek vermeye çağırdı.

 

 

https://www.aydinlik.com.tr/chp-de-imza-savasi-politika-ocak-2018