CHP’de delegelerin yüzde 95’i değişim istedi

CHP’de delegelerin yüzde 95’i değişim istedi
19 Kasım 2015 20:37

Bu talep, CHP’de liderliğe aday olan Umut Oran’ın yaptırdığı ankette çıktı. Oran, partililerin beklentisi için şu yorumu yaptı: Bu bir taban hareketidir. Dip dalgası başladı. Önünde durulmaz. Artık kurultay kaçınılmaz…

 

Başak Kaya / Sözcü
CHP Genel Başkan adaylarından Umut Oran, 1 Kasım seçimleri sonrası Türkiye genelindeki parti delegeleriyle anket yaptırdı. Ortaya çıkan sonuç, ‘değişim talebi’ oldu. Araştırma, 71 ilde toplam 348 delegeyle yapıldı. Araştırmada delegelere sorulan sorular ve cevapları şöyle:

 

1. Genel seçimde elde edilen sonuçları başarısız bulanların oranı: Yüzde 70.4
2. Delegeler arasında partinin, tek başına iktidar olacağına inananların oranı: Yüzde 5
3. Olağanüstü kurultayın yapılmasını isteyenlerin oranı: Yüzde 55.8
4. Parti içinde tepeden tırnağa bir değişim isteyenlerin oram: Yüzde 95
5. Genel başkan kurultayla mutlaka değişmeli diyenlerin oram: Yüzde 53
6.Hem genel başkan, hem de parti yönetimi kalmalı diyenlerin oram: Yüzde 4.9
7. Parti yönetimi kurultay sonrası mutlaka değişmeli diyenlerin oranı: Yüzde 92.8
8. CHP için delegelerin genel başkan adayı: Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 25.3
BU KOLEKTİF BİR ÇALIŞMADIR

 

CHP’li Umut Oran, araştırmadan çıkan sonucu “Değişim artık kaçınılmazdır” sözleriyle değerlendirdi. Oran, şöyle dedi: “Bu Umut’un ya da Muharrem’in meselesi değil. Burada isimlerin öne çıkması doğru değil. İnisiyatifi alıp, olağanüstü kurultay çağrısını ilk ben yapmış olsam da bu bir kolektif çalışmadır. Aslında bunun mimarı, parti tabanım ve örgütü temsil eden son olağan kurultayda seçilmiş il başkanları ve kurultay delegeleridir. Bu bir taban hareketidir ve dip dalgaları başlamıştır, artık olağanüstü kurultayda değişim kaçınılmaz.”

 

DEĞİŞİM TEPEDE BAŞLAMAK ZORUNDA’

 

 

Oran, parti tüzüğünde yapılan değişiklikleri de eleştirerek “Sadece Genel Başkan değişimi ile başarı sağlanmaz diyenler şunu unutuyor: Özellikle son tüzük değişikliği sonrasında Genel Başkan artık partide tek adam. Bütün kararları o alıyor. Başarı da başarısızlık da genel başkana ait. Dönüşüm olacaksa bunu Genel Başkana rağmen başarmak imkansız, zihniyet dönüşümü tepede başlamak zorunda” dedi.