CHP raporu: Kız çocuklarının eğitimden kopmasının esas nedeni karma eğitim değil yoksulluk!

CHP raporu: Kız çocuklarının eğitimden kopmasının esas nedeni karma eğitim değil yoksulluk!
20 Temmuz 2023 09:45

CHP  kız çocuklarının eğitimden kopmasının esas nedeninin karma eğitim değil yoksulluk olduğunu ortaya koyan bir rapor yayımladı. Raporda şu verilere yer verildi:

 

Fotoğraf: MEB

 

•2019 yılında 5-14 yaş aralığındaki 53 bin kız çocuğunun eğitime devam etmeme sebebi eğitim masraflarının karşılanamamasıdır.

•2019 yılında 15-17 yaş aralığındaki 80 bin kız çocuğunun eğitime devam etmeme sebebi eğitim masraflarının karşılanamamasıdır.

•TÜİK’in verilerine göre 2021 yılında 7 bin 190 çocuk doğum yaptı. Doğum yapanların 117’si 15 yaşının altındaki çocuklar oldu.

•2019 yılında 5-14 yaş arası kız çocuklarının yüzde 79,6’sı, 15-17 yaş arasındaki kız çocuklarının yüzde 25,4’ü tarım sektöründe çalışmıştır.

•2020 yılında güvenlik birimlerine ulaşan 77 bin 831 olayın mağduru kız çocuklarıdır.

 

 

Raporun sonuç metninde ise şu değerlendirmelere yer verildi: “Yapılan tüm araştırmalar, kız çocukların okullaşamaması ve bir aşamadan sonra eğitimi terk etmelerinin en önemli nedeninin ‘yoksulluk’ olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla çocuk işçiliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle ‘çocuk evliliklerinin’ sayısı her geçen gün artıyor. Ayrıca köy okullarının kapatılması, taşımalı eğitime geçilmesi ve 4+4+4 sistemi kırsalda kız çocukların eğitime erişimden yoksun kalmasının en önemli nedenlerinden biridir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in bir an önce argümanlarda değil de kanıta dayalı bu araştırmalardan yola çıkarak kız çocuklarına yönelik ihmal ve istismarın önüne geçen erken çocukluk eğitiminden başlayarak üniversiteye kadar eğitimlerini devam ettirecek projeleri hayata geçirmesini heyecanla bekliyoruz.”