CHP PM’den aday belirleme konusunda Kılıçdaroğlu’na yetki yok!

CHP PM’den aday belirleme konusunda Kılıçdaroğlu’na yetki yok!
16 Eylül 2018 10:06

CHP nin yerel seçimlere yönelik politikalarının konuşulduğu olağanüstü Parti Meclisi (PM) toplantısında, sağdan oy almak için sağ söylem kullanılması önerisi tartışma yarattı.

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 
Cuma günü CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan PM toplantısı yaklaşık altı saat sürdü. Edinilen bilgiye göre toplantıda, belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceği ve yerel seçime giden süreçte nasıl bir yol izleneceği konusu masaya yatırıldı.

 
‘BİZDEN YETKİ İSTEMEYİN’

 
PM toplantısının başında parti içi muhalifler söz alarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu‘nu “Bu toplantıda aday belirlemeleri konusunda Parti Meclisi’nden yetki istemeyin. Yetki isterseniz biz size yetki vermeyeceğiz” diye uyardı.

 
PM’de bir başka tartışma da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un, “Yerel yönetimler seçimine ilişkin strateji hazırlıkları” başlıklı sunumundan sonra çıktı. Torun konuşmasında, yerel seçimlerde İyi Parti ve Saadet Partisi (SP) ile ittifak yapılmasının faydalı olacağını belirtti. Torun’un sağdan oy alabilmek için bu kesime hitap eden, sağın dilini kullanan söylem ve politikalar geliştirilmesine yönelik sözlerine bazı PM üyeleri sert tepki gösterdi.

 
Eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, sağ politikalar ve sağ söylemin CHP‘ye kazandıracağı hiçbir şey olmayacağını savunarak, “Bu tür söylemler hem yanlıştır hem de tehlikelidir” dedi.

 
AKP SOL SÖYLEMLERLE İKTİDARA GELDİ

 
Prof. Zeki Kılıçaslan ise AKP’nin sol söylemlerle iktidara geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Trabzon’da dağın başında oturan dul bir kadın geçinemiyor. Ona 200 TL para veriyor. Bu talep sağ mıdır, bu soldur. AKP vahşi kapitalizm uyguluyor. Neoliberal sistem, sosyal yardımları artırır ve oradan seçmen kazanır. Ama çalışma işlerinde emek aleyhine işler yapar, aslında emekten çok büyük çalar ama çok küçük kısmını sosyal yardım verdiği zaman daha fazla yarar sağlar. AKP bunu yapıyor. Ekonomik sosyal olarak köküne kadar sol olmalıyız. Amerika’da Demokrat Parti adayı demokratik sosyalizm diye bir kampanya yürütüyor. Sol talepleri savunmalıyız. AKP sol söylemlerle iktidara geldi.”

 
ÖN SEÇİM TALEBİ

 
PM toplantısında belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceği konusunda da tartışma çıktı. Muhalif PM üyeleri, başta Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediye başkan adayları olmak üzere belediye başkan adaylarının ön seçimle belirlenmesini istedi.

 
Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP’nin kalesi olan yerlerde ön seçim yapılmasını, kazanılması muhtemel yerlerde de aday yoklamasıyla adayların belirlenmesini önerdi. Erdal Aksünger ise yaptığı konuşmada genel başkanın gündeme getirdiği aktif-pasif üye tartışmasını belirterek “Partide şu anda bir dağınıklık var. Yerel seçimde CHP‘nin mutlak başarıyı elde etmesi gerekir. Genel Başkan partiyi toparlamalı, güveni yeniden tesis etmelidir. Bunun için ön seçim kararı en rasyonel karardır. Böyle bir kararın toparlamaya da etkisi olur” dedi.

 
YÖNETİMDE İDELOJİK KIRILMA VAR

 
Eski Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun il başkanları toplantısında muhalefete yönelik, “Bana bir felsefi derinlik gösterebilirseniz bırakın ben kurultay yapmayı vallahi yarın sabah giderim” şeklindeki sözlerini eleştirdi. Yılmaz, parti içinde de, muhalefetin içinde de CHP‘ye genel başkanlık yapacak çok sayıda insan bulunduğu belirtti. Kılıçdaroğlu’nun “Sözlerim yanlış anlaşıldı. Bu sözleri parti içindeki ideolojik sapma anlamında kullandım” diye kendisini savunması üzerine Yılmaz’ın, “Bu partide bir ideolojik felsefi sapma varsa, mevcut yönetimin söylem ve politikalarından kaynaklanıyor” dediği öğrenildi.

 

8f69a7c5821de2cc