CHP ‘Neden kaçıyorsunuz’ diye sormuştu!

CHP ‘Neden kaçıyorsunuz’ diye sormuştu!
11 Mart 2023 10:32

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde parmak boyası kullanılması teklifini yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek reddettiği başvuru hakkında Demokrat Parti’nin kanun teklifi verdiği ortaya çıktı. Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyon Milletvekili Gültekin Uysal’ın 12 Nisan tarihinde Meclis’te kanun teklifi vermiş ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

 

 

İYİ Parti’nin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat’ın talimatıyla, “seçimlerle parmak boyası” uygulanması talebiyle, YSK’ya başvurmuştu. YSK ise bu başvuruyu reddetti.

Öztürk, verdiği dilekçede; “Cumhurbaşkanı seçimi ve 28. Dönem milletvekili genel seçiminde, Anayasa madde 79 gereğince her iki seçim türünde de ‘parmak boyası’ uygulanması hususunda karar alınmasını saygılarımla talep ederim” dedi.

Dilekçenin ardından YSK’nın konuya ilişkin aldığı kararı açıklayan Öztürk, “Seçimlerde parmak boyası’ uygulanması talebimize Yüksek Seçim kurulu, ‘Yasal düzenleme gerektiğinden işlem yapılmasına yer olmadığına’ şeklinde karar verdi” açıklamasını yaptı.

 

 
Demokrat Parti kanun teklifini 12 Nisan 2022’de verdi

 
Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, seçim sandığı güvenliği adına parmak boyasının yeniden uygulanması için 12 Nisan 2022’de TBMM’ye verdiği kanun teklifi vermişti.

‘Sadece sandık güvenliği için değil, dinozorlar rızkını yemesin diye’
Uysal, verdiği kanun teklifini sosyal medyadan, “Demokrasiyi, seçimlerin yapılıyor olması ile ölçeklendiren bir anlayış hakim. Ancak asıl mesele demokrasinin öncelikle her satıhta işlemesi, sandık bazında ise seçimlerin hangi şartlarda ve nasıl yapıldığıdır. Sandık güvenliğini tesis etmeden, sandığı demokrasi için bir referans kabul edemeyiz. Bu bakımdan #ParmakBoyası yeniden uygulanmalı, en azından milletimiz iradesinin tecelli edeceğine inanmalıdır” ifadeleriyle duyurmuştu.

Demokrat Parti aynı zamanda sosyal medyada başlattığı kampanyada, “Sadece sandık güvenliği için değil, dinozorlar rızkını yemesin diye” mottosuyla parmak boyası çağrısı yapmıştı.

 

 

CHP “Neden kaçıyorsunuz” diye sormuştu

 
CHP’nin seçimlerde parmak boyası kullanılmasını öngören kanun teklifinin görüşülmesi önerisi Kasım 2022’de TBMM’de reddedilmişti.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “AKP’ye oy vermiş seçmenlerin de yüzde 66’sı istiyor arkadaşlar. Neden kaçıyorsunuz? Seçim güvenliği açısından en önemli bu yasa teklifini ortaya koyalım” ifadelerini kullanmıştı.