Cemaat Silivri'yi afişle donattı

Cemaat Silivri'yi afişle donattı
31 Ağustos 2012 10:55

İsmailağa Cemaati, Silivri sokaklarını, “4-6 yaş grubu için sıbyan medreseleri açılacaktır” afişleriyle donattı. CHP milletvekili İlhan Cihaner, “Yasaya aykırı eğitim kurumu açmak suç, cezası da belli. İlanlar şaşkınlık verici” dedi.

ERZİNCAN eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in başlattığı, Erzurum’un dosyaya el koyup kendisinin tutuklanmasıyla yarım kalan İsmailağa Cemaati soruşturması, Silivri’deki medrese ilanlarıyla yeniden gündeme geldi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TCK 263 maddesi uyarınca “yasadışı eğitim kurumu açmak” suçundan 11 üyesine 5’er ay hapis cezası verdiği İsmailağa Cemaati, Silivri sokaklarını, “4-6 yaş grubu için sıbyan medreseleri açılacaktır” afişleriyle donattı. “Kreş adı altında sıbyan mektepleri” ile ilgili ilk soruşturmayı açan fakat dosyası elinden alınan CHP milletvekili İlhan Cihaner, “Yasa yerinde duruyor, yasaya aykırı eğitim kurumu açmak suç, cezası da belli. İlanlar şaşkınlık verici” dedi. Yasa, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve yasadışı açılan kurumların kapatılmasını öngörüyor. Medrese açtığını ilan eden Furkan Eğitim ve Kültür Derneği’ndan bir hocanın, “İsmailağa cemaatine mensubuz, Mahmut Efendi’nin öğrencileriyiz ve öğretilerini aktarmak için uğraş veriyoruz” sözleri yerel basına yansımıştı.Hepsi serbest kaldı

İsmailağa Cemaati’ne yönelik soruşturma 2 Kasım 2007’de Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından başlatıldı. 13 ile yayılan, İstanbul’a uzanan soruşturma, cemaatin kreş görünümünde, “Sübyan Mektebi” adıyla 4-6 yaş grubu için kaçak din eğitimi kurumu açmak, yasadışı örgüt kurma, örgüte üye olma, yasadışı yardım toplama, cinsel saldırı ve Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs’ten 1,5 yıl süreyle çok gizli yürütüldü, şüpheli sayısı 235’e ulaştı. 22-23 Şubat 2009 tarihlerinde 9 şüpheli tutuklandı. Erzurum eski Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, kendisine örgütün silahlı olduğuna dair bir ihbar mektubu geldiğini belirterek soruşturma dosyasını acele istedi. Sert yetki tartışmalarının ardından Erzincan dosyayı görevsizlikle Erzurum’a gönderdi. Erzurum’da cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile “Cübbeli” lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü’nün aralarında bulunduğu 235 şüpheliden sadece 16’sına 22 Haziran 2009’da Anayasal Düzeni Yıkmaya Teşebbüs ve yasaya aykırı eğitim kurumu açmaktan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 29 Haziran 2009’da iddianamenin kabul edildiği gün 9 tutukludan 7’si tahliye edildi. 2 tutuklu da 1 ay sonra bırakıldı. 1 Ekim 2009 tarihli ilk duruşmada tüm sanıklar vareste tutuldu. 16 şüpheli ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ suçundan beraat ederken, TCK 263 uyarınca ‘Yasalara aykırı eğitim kurumu açmak’ suçundan 11 sanığa önce 6 ay, indirimle 5’er ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması 5 yıl süreyle ertelendi.

İsmailağa cemaatine mensuplar

SİLİVRİ cadde ve sokaklarına asılan afişlerde şöyle deniliyor: “Kayıtlarımız başlamıştır. 08-27 Ağustos 2012, Medresemiz açılacaktır.. T.C. Silivri Furkan Eğitim ve Kültür Derneği Sıbyan Medreseleri “4, 5, 6 Yaş Grubu İçin” Osmanlının sıbyan talebelerine vermiş olduğu islami eğitim verilmektedir. Kız İrtibat: 0543…, Erkek İrtibat: 0530… Not: Yemekli ve servislidir.”

Kursu veren derneğin yöneticileri İsmailağa cemaatine mensup olduklarını, Mahmut Hoca’nın öğrencileri olduklarını ve öğretilerini aktarmak için uğraştıklarını söylüyorlar. Medrese hocalarından Havva Aksu verdikleri eğitimle ilgili şöyle diyor: “Eğitim setimiz çocuklar için çok uygun. Arapça harfleri tek tek boyayıp öğrettiğimiz kitaplarımız var, bu şekilde yavaş yavaş sevdiriyoruz. İlim, ihlas, iman, peygamber sevgisi, abdesti öğretecek kitaplar kullanıyoruz. Kıyafet olarak Fatih’ten aldığımız uzun kollu, eteği yere değen beyaz renkli elbiseleri giydiriyoruz. Türban alışkanlığı kazandırmak için çocuklara bone takıyoruz. Kitap ve kıyafet için 100 lira istiyoruz. Medrese her gün 10.00 – 15.00 arası açık.”