Çeçenistan'da 1600 Türk Mahsur

Çeçenistan'da 1600 Türk Mahsur
10 Aralık 2011 12:21

Çeçenistan’da iş yapan Azeri Penta ve Türk Bora İnşaat şirketleri Çeçen Hükümetiyle anlaşmazlığa düşünce iki firmanın 1600 civarındaki Türk işçisi perişan oldu. Olay ailelerin gazetemizi aramasıyla ortaya çıktı

Çeçenistan’da iş yapan Azeri Penta ve Türk Bora İnşaat şirketleri Çeçen Hükümetiyle anlaşmazlığa düşünce iki firmanın 1600 civarındaki Türk işçisi perişan oldu. Olay ailelerin gazetemizi aramasıyla ortaya çıktı.

 

1600 Türk işçisinin Çeçenistan’da mahsur kaldığı, çok kötü koşullarda parasız, pulsuz yaşam savaşı verdikleri, kampların Çeçen güvenlik birimlerince kontrol altına alındığı ve kamp dışına çıkmalarının önlendiği belirlendi.

 

İşçilerin aileleri ve yakınları Aydınlık’ı arayarak Çeçenistan’da mahsur kalan yakınlarının hayatlarından endişe ettiklerini söylediler. Aydınlık’ın Çeçenistan’da mahsur kalan Türklerden edindiği bilgilere göre, Çeçenistan Hükümeti, Çeçenistan’da müteahhitlik yapan Azeri kökenli Penta İnşaat ve Türk Bora inşaat şirketi ile anlaşmazlığa düştü. Bir süre sonra da iki şirketin Çeçenistan’daki mal varlıklarına el konuldu. İki firmanın yetkilileri de ortadan kaybolurken, firmaların şantiyelerinde çalışan işçilerin kaldıkları kamplardan ayrılmaları önlendi.

 

İşçilerin telefonlarına ve bilgisayarlara el konuldu. Aydınlık’ın Grozni’de çalışan bir başka Türk üzerinden ulaştığı, ancak güvenlikleri nedeniyle isimlerini açıklamadığımız Türkler gelişmeleri ve kamplardaki durumlarını şöyle anlattılar:

 

“Şirketin sahibi Siyavuş Mehmedzade aniden ortadan kayboldu. Nerede olduğunu da öğrenemedik. Yanına 3 koruma koymuşlardı. Kaçmasın diye Çeçenler koymuştu ama kayboldu. Bizler ortada kaldık. Ne paramız var, ne pulumuz var. Burada ortada kaldık. Kimse bizimle ilgilenmiyor.”