Burası Saddam meclisi değil!

Burası Saddam meclisi değil!
9 Şubat 2012 10:56

Meclis’te muhalefet partilerinin “Sesimiz kısılıyor” diye tepki gösterdiği Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinin görüşmeleri sert tartışmalara neden oldu. Kürsü işgali, alkışlar ve sloganlarla tarihe geçen oturumda, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Burası Saddam Meclisi değil, Esad Meclisi değil” diye tepki gösterdi.

Meclis’te muhalefet partilerinin “Sesimiz kısılıyor” diye tepki gösterdiği Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinin görüşmeleri sert tartışmalara neden oldu. Kürsü işgali, alkışlar ve sloganlarla tarihe geçen oturumda, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Burası Saddam Meclisi değil, Esad Meclisi değil” diye tepki gösterdi.

 

ANKARA  – Muhalefet partilerinin “Sesimiz kısılıyor” diye tepki gösterdiği Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinin görüşmeleri sert tartışmalarla geçti. Kürsü işgali, alkışlar ve sloganlarla tarihe geçen oturumda, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Burası Saddam Meclisi değil, Esad Meclisi değil” diye tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu tutanaklarına göre gerginlik, Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifi görüşmelerinin başlaması ile başladı. İçtüzük görüşmelerinin başladığı sırada CHP’li bir grup milletvekili komisyon sıralarına oturdu. CHP grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi içtüzük ile ilgili değişikliğin milletvekillerince yapabileceğini ancak söz konusu teklifin grup başkanvekillerince getirilmesi dolayısıyla görüşülemeyeceğini söyledi. Hamzaçebi ayrıca Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam’ın da tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek yerine başkasının getirilmesi gerektiğini savundu. Hamzaçebi açılan usul tartışmasında da Mehmet Sağlam’ın komisyon sıralarına oturmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerken CHP’li bir grup milletvekili hatip kürsüsünde toplandı. Bu sırada AKP sıralarından da bu duruma tepki olarak “Bravo” sesleri, alkışlar yükseldi. Başkan Çiçek bu gelişme üzerine oturuma hemen ara verdi.

 

-CHP’DEN BDP’YE KÜRSÜ İŞGALİ DESTEĞİ-

 

Başkan Çiçek, oturumu yeniden açtığında da CHP milletvekillerinin yanı sıra BDP milletvekillerinin de halen kürsü etrafında olduklarını gördü. Çiçek, “Arkadaşlarımızdan rica edeceğim. Tabiatıyla, bu teklifle ilgili itiraz edeceğiniz pek çok nokta olabilir, bu teklifle ilgili söyleyeceğiniz itirazlarınız, önerileriniz olabilir ama bu şekliyle, İç Tüzük konuşulurken İç Tüzük’e aykırı bir şekilde bizim bu işi götürme şansımız yok. Onun için, durumu daha fazla germeden, daha fazla olumsuz bir görüntüye sokmadan Meclisi çalıştıralım” önerisi getirdi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, “Siz geriyorsunuz Sayın Başkan” diye tepki gösterdi. Çiçek, ne yapılacaksa İç Tüzük’e göre yapacağını ve bunun için kaldıkları yerden devam edeceğini söylemesi üzerine bu kez MHP Grubu milletvekilleri ayağa kalktı.

 

-ÇİÇEK ‘DEVAM’ DEDİ; CHP-BDP ALKIŞLA PROTESTO ETTİ-

 

MHP Grup Başkanvekili verilen 10 dakika aranın bir saate çıktığını belirterek birleşimin kapatılması gerektiğini savundu. Başkan Çiçek, Buna birlikte karar verdik, içeride müzakere yaptık; siz de oradaydınız” diye karşı çıktı. CHP’li Özdemir ise “İç Tüzük’e aykırı anlaşma yapamazsınız” dedi. Çiçek oturumun kapatılması taleplerine, ‘kavga nedeniyle değil müzakere için’ ara verdiğini belirterek olumsuz yanıt verdi. Başkan Çiçek sözlü soru ve cevaplar kısmına devam edileceğini söyleyince, kürsü önünde toplanan CHP ve BDP milletvekilleri alkışla protesto etmeye başladı.

 

-“DEMOKRASİ İSTİYORUZ DEMOKRASİ”-

 

MHP Grup Başkanvekili Vural, “Bu tablo Meclise yakışmıyor” dedi. Meclis Başkanı Çiçek “Ne yapalım? Ben İç Tüzük’e uygun burayı yönetmeye çalışıyorum ama hep beraber, birlikte bu Meclisi yönetmeye çalışıyoruz. Ama bu görüntüyü herkes doğru buluyorsa devam edelim” dedi.

Vural, “İç Tüzük’e uygun hareket edelim. Muhalefetin de boynu kıldan ince değil ki. Yani boynumuz inceyse kesin diyecek hâlimiz yok” diyerek karşı çıktı. Başkan Çiçek, “Evet, fayda görülüyorsa devam edelim, benim söyleyeceğim bir şey yok” dedi. Bu tartışmalardan sonra Çiçek yine oturuma ara verdi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı: Bir şey söylenmez zaten Sayın Başkan, hiçbir şey söylenmez, sadece oturumu kapatın.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı: Sayın Başkan, devam edelim, haydi devam edelim.
Başkan Cemil Çiçek: Bana söylemeyin, herkes herkese söylesin.
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray: Demokrasi istiyoruz, demokrasi!
Başkan Cemil Çiçek: Evet, fayda görülüyorsa biraz daha devam edelim, benim söyleyeceğim odur. Evet, fayda görüyorsak, Türkiye için iyi bir görüntü veriyorsak devam edelim.
MHP İzmir Milletvekili Vural: 68’e göre kapatmak zorundasınız Sayın Başkan, 68’e göre başka yolu yok.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç: Müzakere şartları yok Sayın Başkan, dolayısıyla birleşimi kapatmak zorundasınız.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı: 15 milyon kişi ayakta şu anda Sayın Başkan.
CHP Konya Milletvekili Atila Kart: Sadece demokrasi Sayın Başkan.
Başkan Çiçek: Evet, birleşime on dakika ara veriyorum.

 

-“BU GÖRÜNTÜYÜ MECLİS HAKETMİYOR”-

 

Meclis Başkanı Çiçek oturumu yeniden açtığında da CHP ve BDP milletvekillerinin kürsü etrafından ayrılmadığını gördü. Çiçek görüşmelere devam ederken kürsü önünde toplanan CHP ve BDP milletvekilleri ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlarla durumu protesto etmeye devam etti. Çiçek, “Bir şey izah edeyim, ondan sonra siz yine alkış yapacaksanız yaparsınız” diyerek şunları söyledi:

“Sayın milletvekilleri, bu Meclis çok badire atlattı, çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü bu Meclis hak etmiyor, siyaset kurumu hak etmiyor ve böyle bir işgal Meclisimiz açısından çok doğru değil, İç Tüzük’e de uygun değil. Bunu, tarihe not düşmek adına ifade ediyorum.”
Çiçek bu sözlerinin ardından birleşime yeniden ara vererek grup başkan vekillerini görüşmeye çağırdı.

 

-“İÇTÜZÜK’Ü UYGULA; BURASI BABANIN KÜRSÜSÜ DEĞİL”-

 

Başkan Çiçek yaklaşık yarım saat aranın ardından altıncı kez oturumu açtı. Kürsünün etrafından ayrılmayan CHP milletvekilleri görüşmenin devam edeceği açıklaması üzerine ayakta alkışlarla protesto etmeyi sürdürdü. CHP Tunceli Milletvekili Genç, “Gürültülerden dolayı Meclis çalışmıyor. Bu Meclisi siz iki saattir çalıştıramıyorsunuz, sorumluluk size ait, İç Tüzük’ü lütfen uygulayın. İç Tüzük’ü uygulamak zorundasın Meclis Başkanı Cemil Çiçek. Burası senin babanın kürsüsü değil” diye tepki gösterdi.

Meclis Başkanı Çiçek’in görüşmelere devam etmesi üzerine MHP’li Vural “Sayın Başkan, İç Tüzük 68’e göre İç Tüzük’ü uygulamanızı istirham ediyoruz. On dakika ara verdiniz ama iki saattir yoksunuz” diyerek tepki gösterdi. Çiçek’in vazgeçmemesi üzerine kürsü önündeki milletvekillerinin alkışlı protestosu artarak devam etti. Vural, “Sayın Başkan, bu fiilî olarak İç Tüzük’ü ihlal eden tutuma geçit veremezsiniz. Türkiye bir hukuk devletidir. Meclis Başkanlığının hukuku uygulaması gerekiyor” dedi, ancak Çiçek çalışmayı sürdürdü. Bu arada şu tartışmalar yaşandı:

 

-“TALİMAT NEREDEN GELİRSE GELSİN İZİN VERMEYECEĞİZ”-

 

MHP İzmir Milletvekili Vural: Hukukun gereğini yapın lütfen.
Başkan Çiçek: Hukukun gereği herhâlde bu değil, hukukun gereği bu değil. (Kürsü önünde toplanan CHP milletvekillerinden ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
MHP’li Vural: Hukukun gereğini siz yapın efendim. İç Tüzük 68’e göre gereğini yapacaksınız.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı: Bu işi, bu noktaya götüremezsiniz Sayın Başkan. Ne kadar ciddi olduğumuzu görmüyor musunuz? Senin gücün yetmeyecek.
Başkan Çiçek: Ben 68’e göre ara vermedim, 68’e göre ara vermedim. (Kürsü önünde toplanan CHP milletvekillerinden ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
MHP’li Vural: Sayın Başkanım, keyfî yönetime izin veremeyiz. Yok böyle bir şey ya! Yok böyle bir şey. Sayın Başkan, talimat nereden gelirse gelsin izin vermeyeceğiz. Hukuka aykırı tutumunuzu kınıyoruz. İç Tüzük 68’i uygulamaya davet ediyorum.

 

-“ÇİÇEK İSTİFA” SLOGANLARI-

 

Meclis Başkanı Çiçek’in çalışmayı sürdürmek istemesi üzerine kürsü önündeki CHP milletvekilleri “Çiçek istifa!” diye slogan attı. Bundan sonraki tartışma da tutanaklarda şöyle yer aldı:

CHP Mersin Milletvekili Atıcı: İç Tüzük 68’i uygulayın lütfen, size bunu uygulama emri verildi.
Başkan Çiçek: Lütfen siz yerinize oturun, lütfen, lütfen…
CHP Mersin Milletvekili Atıcı: İzin vermemiz mümkün değil.
Başkan Çiçek: Siz buyurun yerinize…
CHP Mersin Milletvekili Atıcı: Çok mu hoşunuza gidiyor Meclisin bu durumda olması? Meclisi ne hâle getirdiğinizi görmüyor musunuz? (Kürsü önünde toplanan CHP’li bir grup milletvekilinden “Çiçek istifa” sesleri, ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
Başkan Çiçek: Evet, lütfen yerinize oturun, ondan sonrasını konuşalım.
CHP Konya Milletvekili Kart: 68’inci madde açık.
Başkan Çiçek: 68 kavgadan dolayıdır, kavga mı var ortada? Lütfen…
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler için soru-cevap kısmıyla ilgili olarak sisteme girmek isteyen varsa lütfen girsin.
CHP Konya Milletvekili Kart: Allah korusun ağır sonuçları… Olacakların sorumlusu sizsiniz!
(Kürsü önünde toplanan CHP’li bir grup milletvekilinden “Çiçek istifa!” sesleri, ayakta sürekli ve şiddetli alkışlar)
Başkan Çiçek: Soru soran olmadığına göre teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır. Maddelere geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.
(Kürsü önünde toplanan CHP’li bir grup milletvekilinden “Yuh!” sesleri, ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
Şimdi, birinci bölümün görüşmelerine başlıyoruz. Birinci bölüm 1 ila 9’uncu maddeleri kapsamaktadır. Birinci bölüm üzerinde söz isteyen var mı?

 

-“BURASI SADDAM, ESAD MECLİSİ DEĞİL”-

 

MHP Grup Başkanvekili Vural: Hayır, takip edemiyoruz, buna izin veremezsiniz, grup olarak görüşmeleri takip edemiyoruz.
Başkan Çiçek: Siz yerinize oturun, yerinize oturun lütfen rica edeceğim.
(Kürsü önünde toplanan CHP’li bir grup milletvekilinden “Çiçek istifa!” sesleri, ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
Ama kürsü işgali sebebiyle Meclisin…
MHP’li Vural: Sayın Başkan, biz grup olarak oturumu takip edemiyoruz.
Başkan Çiçek: Tamam, Sayın Vural bir oturun, ben bir izah yapayım, ondan sonra. Peki, şimdi, bir şeyi söylemek istiyorum: Kürsünün işgal edildiği nerede vakidir? Kürsü işgal edilerek sorun çözülebilir mi?
MHP’li Vural: Siz kürsüyü işgal ediyorsunuz o zaman.
Başkan Çiçek: Ben niye işgal ediyorum?
MHP’li Vural: İç Tüzük’ü uygulayın.
Meclis Başkanı Çiçek: İç Tüzük’ü uyguluyorum.
(Kürsü önünde toplanan CHP’li bir grup milletvekilinden “Çiçek istifa!” sesleri, ayakta, sürekli ve şiddetli alkışlar)
Ben yapmıyorum, yapmak istemiyorum ama bu Meclis hiçbir zaman böyle bir işgali ne gördü ne de hak etti, bunu doğru bulmuyorum. Bundan sonra kendi istediği olmayan herkes kürsüyü işgal ederse bu İç Tüzük ne anlam ifade edecek?
MHP’li Vural: 68’i uygulayın diyoruz!
Başkan Çiçek: Anladım, peki, “68’i uygulayın.” diyorsunuz, ama şu işgalin bana İç Tüzük’te bir maddesini gösterin! Şu görüntünün bana İç Tüzük’te bir maddesini gösterin!
MHP’li Vural: Burası Saddam Meclisi değil, Esad Meclisi değil!
(Kürsü önünde toplanmış olan CHP’li bir grup milletvekilinin “Çiçek istifa!” sesleri)
Başkan Çiçek: İç Tüzük’te şunun bir gerekçesini gösterin, bir maddesini gösterin! Her istediği olmayan kürsü işgal edecekse, o zaman bu Meclis nasıl çalışacak? (Kürsü önünde toplanmış olan CHP’li bir grup milletvekilinin “Çiçek istifa!” sesleri)
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı: Olacaklardan siz sorumlusunuz Sayın Başkan!
MHP’li Vural: Sayın Başkan, İç Tüzük’ü uygulayın diyorum!
Başkan Çiçek: Bundan sonra kürsü işgal ederek müzakere yapacaksak, sorunları böyle çözeceksek bu İç Tüzük ne işe yarayacak, ben de onu soruyorum.
(Kürsü önünde toplanmış olan CHP’li bir grup milletvekilinin “Çiçek istifa!” sesleri)
Bu tartışmaların ardından Meclis Başkanı Çiçek oturuma on dakika ara verdi.

 

-ON DAKİKA ARA VERİLDİ İKİ SAAT SONRA AÇILDI-

 

Başkan Çiçek, 10 dakika ara verdi, ancak 2 saat sonra oturumu yeniden açtı. CHP milletvekilleri kürsünün etrafından ayrılmazken MHP grup Başkanvekili Vural da birleşimin iki saat sonra açılmasına, “Saygısızlık gösterdiniz Sayın Başkan, görevinizi ihmal ettiniz, yapmıyorsunuz. Özür dileyin milletten! Milletten özür dileyin! Böyle bir şey olmaz canım! Bütün saygınlığınız, her şey bitti artık. Özür dileyin” diye tepki gösterdi. Bu arada CHP milletvekillerinin alkışlarıyla birlikte bu durumu protesto eden AKP milletvekilleri de alkışlamaya başladı. MHP’li Vural, “iki saat oldu, özür dileyin!” çağrılarına AKP’li milletvekilleri tepki gösterdi. Vural, usul tartışması açılmasını isterken AKP Milletvekili Yahya Akman kürüyse yöneldi. AKP ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürümeye başlayınca Başkan Çiçek oturumu, “Görüşme imkânı kalmadığı için” kapattı.