Bozdağ ve Yılmaz Somali'de

Bozdağ ve Yılmaz Somali'de
23 Şubat 2013 17:04

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz açılışlara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere Somali’nin başkenti Mogadişu’ya geldi.

 

 

 

Bozdağ ve Yılmaz’ı, Mogadişu Havaalanı’nda Somali Başbakan Yardımcısı ve Dışışleri Bakanı Fevziye Adem Haci, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Dr. Kani Torun’la birlikte törenle karşıladı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile Somali Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Adem, havaalanında basın toplantısı düzenledi. Adem, ziyaret duydukları memnuniyeti diye getirdi. Bozdağ da, Türkiye’nin Somali’de güven ve istikrarı desteklediğini belirtti. Bozdağ ve Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kızılay’ın ortaklaşa kurdukları teknik altyapı şantiyesini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Bozdağ, TOKİ tarafından yaptırılan 2 bin kişilik caminin temel atma törenine katıldı, Yılmaz’la birlikte temele harç attı.

 

Bozdağ ve Yılmaz daha sonra TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı Somali Hastanesi’nin inşaatını ziyaret etti, işçilerle sohbet etti.  Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Başbakan Abdi Ferah Şerdun Said ile bir araya geldi. Bozdağ, önce Cumhurbaşkanı Mahmud ile başkentteki cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldi. Görüşme ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:

“Türkiye, Somali Hükümeti’nin yeni dönemde başkent dışındaki bölgelerde gerçekleştireceği çalışmalara destek verecek. Burada son 2 yılda gözle görülen bir değişim yaşandı, halk güven içinde cadde ve sokaklarda dolaşabiliyor. Türkiye, ülkenin içinden geçtiği bu dönemde Somali için umut ışığı oldu.”

 

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ise konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ülkesine yaptığı ziyaretin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olduğuna değinerek, “Başbakan Erdoğan’ın ziyareti, Somali halkı için bir milat olmuştur” dedi. Bozdağ, Somali Başbakanı Abdi Ferah Şerdun Said ile bir araya geldi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Bozdağ’a eşlik ettiği, başbakanlık binasında gerçekleşen görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü.

 

 

 

Bozdağ, Somali Başbakanı Abdi Ferah Şerdun Said ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, inşası Hasena Vakfı tarafından yürütülecek olan Denizcilik ve Balıkçılık Okulu’nun temel atma törenine katıldı.