BM: Sivillere saldırılar savaş suçu sayılabilir

BM: Sivillere saldırılar savaş suçu sayılabilir
12 Mart 2022 08:38

Birleşmiş Milletler Siyaset ve Barıştan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo, “Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik Tehditler” konulu Güvenlik Konseyi toplantısında konsey üyelerine Ukrayna’daki son durumla ilgili bilgi verdi.

 

 

Di Carlo, Ukrayna’da sivillere ve sivil hedeflerine yapılan Rus saldırılarının uluslararası insani hukukunun ihlali olduğunu, bu ihlallerin savaş suçu sayılabileceğini söyledi. BM Genel Sekreter Yardımcısı Di Carlo, Ukrayna kentlerinde Rus askerleri tarafından girişilen saldırıların tam bir yıkıma yol açabileceğine dikkat çekti.

Rusya’nın ABD’nin Ukrayna’daki askeri biyolojik araştırmalara destek verdiği yönündeki iddialarını ele almak üzere düzenlenen acil oturumda Di Carlo, Rus silahlı kuvvetlerinin ülkenin güney, doğu ve kuzeyindeki birçok şehri kuşatma altına almaya çalıştığını, Rus askerlerinin asıl hedefinin başkent Kiev olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, “Birleşmiş Milletler’in herhangi bir biyolojik silah programından haberdar olmadığını” söyledi.