Bir yıl daha ölmeyin halledecekler

Bir yıl daha ölmeyin halledecekler
25 Eylül 2014 09:56

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, madenlerdeki iş güvenliğiyle ilgili yönetmeliği değiştirdi. Yaşam odası hala zorunlu değil, ama her madene oksijen maskesi bulundurma şartı getirildi. Ancak düzenleme bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

 

 

Hükümet, madenlerdeki iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için gecikmeli de olsa yeni adımlar attı. Ancak bu değişiklikler hemen değil bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Buna göre, işverenler yer altı kömür madenlerindeki acil durum planına uygun olarak tüm çalışanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamakla’ yükümlü olacak, bunun için her madenciye 30 dakika kullanım süresi olan oksijen maskesi vermek, her madende oksijen maskesi değişim istasyonu ve belli mesafelerde basınçlı hava teneffüs istasyonları kurmak ve bunları acil kaçış planlarında göstermek zorunda olacak.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği”ni değiştirdi. Bunun için yönetmeliğe iş güvenliğini arttırmaya yönelik olarak ağırlıkla işverenlere yeni hükümlükler getiren dört yeni madde eklendi.

 

 

YAŞAM ODASI DEĞİL AMA GÜZEL ŞEYLER

 

 

Yeni düzenlemeler arasında yeraltında ölümleri önlemede en etkili yollardan biri olan yaşam odalarına ilişkin düzenleme yer almadı. Ancak, yeni ek 1.maddede İşverenin, ‘yeraltı kömür madenlerinde acil durum planında belirtilen kaçış güzergâhlarına uygun olarak tüm çalışanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için’ alması gereken diğer önlemlere yer verildi.

 

 

Buna göre; öncelikle işverenlere “Yer altı faaliyet alanının herhangi bir yerinde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek olayın (göçük, gaz ve toz patlaması, zehirli veya boğucu gaz intişarı ve benzeri) meydana gelmesi durumunda tüm çalışanların yerüstüne veya kuyu dibine sağlıklı ve güvenli bir şekilde intikallerini sağlamak” yükümlülüğü getirildi.

 

 

İşverenler yeni dönemde yer altı maden ocaklarında; faaliyet alanları ile yeryüzüne çıkış ağzı arasında ferdi oksijen maskesi değişim istasyonları kurmak zorunda olacaklar. Tüm çalışanlar, çalışma süresince, yanlarında her halükarda en az 30 dakika kullanım süresi olan oksijen ferdi kurtarıcısı taşıyacak ve gerektiğinde kullanacak. Maden işverenlerine getirilen diğer yükümlülük basınçlı hava teneffüs istasyonlarının kurulması oldu.

 

 

DÜZENLEME GELECEK YIL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

 

 

Bakanlığın madenlerdeki iş güvenliğiyle ilgili gecikmeli de olsa getirdiği yeni önlemlerde en çarpıcı düzenleme ise yönetmeliğin en son fıkrasında yer aldı. Buna göre yeterli olmamakla birlikte yapılan olumlu düzenlemeleri yerine getirmesi için işverenlere süre tanındı.

 

 

Buna göre işverenlere gaz maskesi değişim istasyonu, basınçlı teneffüs odaları kurma başta ek sorumluluklar getiren değişiklikler bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

 

 

Kaynak: Taraf / Adnan Keskin