Bedii Faik'in hafızası azizlik yapmış

Bedii Faik'in hafızası azizlik yapmış
20 Ekim 2012 12:26

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, 1950-60 arasındaki yıllarda DP’ye karşı yaptığı muhalefetle tanınan ve Falih Rıfkı Atay tarafından yayınlanan Dünya gazetesinin o tarihteki en yetkili yöneticisi Bedii Faik’in, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunda kendisi hakkında söylediklerinin “gerçeğe taban tabana aykırı olduğunu” söyledi.
 
Ekşi şöyle dedi:
 
“Dünya Gazetesinin o tarihlerdeki sahibi merhum Falih Rıfkı Atay’dı. Onun yerine gazeteyi Sayın Bedii Faik yönetirdi. Ben de 22 Ağustos 1952’de ‘muhabir’ olarak girdiğim gazetenin 1 Aralık 1954-13 Haziran 1960 arasında ‘Ankara Temsilcisi’ idim. Bedii Beyin söylediklerine gelince:
 
Sayın Bedii Faik benim o tarihte ‘yedek subay’ olduğumu, 1 Ocak 1959-30 Haziran 1960 arasında gazetenin Ankara temsilciliğine, merhum arkadaşımız Bekir Çiftçi’nin vekalet ettiğini, henüz terhis tezkeremi almadan yani 13 Haziran 1960 tarihinde istifamı bizzat Bedii beye sunarak gazeteden ayrıldığımı unutmuş olmalı.
 
Asker olduğum – üstelik izlenmekte olduğumu bildiğim- için, o sırada hiçbir şekilde haber yazmam söz konusu değildi. Nitekim merhum Celal Bayar’ın ‘bankada 108 milyon TL’si çıktı’ şeklindeki haberi ben yazmadım.
 
Kaldı ki ben bu haberi veya böyle bir haberi yazmaya kalkmış olsaydım bile, Bedii Bey bir yedek subay teğmenin o tarihte ‘Devlet Başkanı’ sıfatını da taşıyan merhum Orgeneral Cemal Gürsel’le konuşmasına imkân olamayacağını takdir ederdi.
 
O nedenle ‘benimle’ konuştuğuna ve benim ‘Doğrudan Cemal Paşa söyledi’ dediğime ilişkin sözlerinin de, hafızasının kendisine yaptığı bir ‘azizlik’le açıklanabileceğini sanıyorum.
 
Kimin yanıldığını merak eden varsa, o yıllarda Dünya gazetesi Ankara bürosunda çalışan deneyimli gazeteci Zeki Sözer’in tanıklığına başvurabilir.
 
Gerçek şu ki o haber, Dünya Gazetesi için bir meslek ayıbı olarak basın tarihimizde yer almıştır.”