Beden dili uzmanı Bowden:  İnce ‘Ben size geliyorum’, Erdoğan ‘Siz gelin’ diyor!

Beden dili uzmanı Bowden: İnce ‘Ben size geliyorum’, Erdoğan ‘Siz gelin’ diyor!
11 Haziran 2018 12:03

İnsan davranışı ve beden dili uzmanı Mark Bowden, 24 Haziran seçimleri öncesi siyasi liderlerin beden dilini yorumladı. Bowden’a göre çok dik duran Erdoğan ‘Ben buradayım, siz gelin’ diyor. İnce’nin mimik ve jestlerini doğal bulan Bowden, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının ‘Ben size geliyorum’ mesajı verdiğini söyledi.

 

 

Habertürk’ten Nalan Koçak’a konuşan Bowden, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beden dilini şöyle yorumladı:

 

 

Çok simetrik, elleri hep açık ve büyük mimikler kullanıyor. Mikrofon tuttuğu zamanlarda simetri bozulabiliyor, siyasetçilere mikrofon tutmamalarını bu nedenle sık sık tavsiye ediyorum. Çünkü insan beyni asimetrik hareketleri algılamakta zorlanıyor. Elleri hep ‘gerçeklik alanı’ dediğimiz bölge içerisinde hareket ediyor, yani boynundan aşağı belinden yukarıda. Otorite temsil eden kesme-dilimleme hareketini yapıyor. Sık sık kesinlik hareketini de yaptığını gördüm.

 

İNCE YORUMU: O KADAR TUTKUYLA KONUŞUYOR Kİ…

 

Bowden, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında söyledikleri de şöyle:

 

Kesinlik hareketini sık sık yapıyor. ‘Dikkatli düşünürüm, zekice kararlar alırım’ diyor. Elleri daha çok ‘tutku alanı’ dediğimiz bölgede hareket ediyor. Yani gerçeklik alanının yukarısında, bedenin üst kısmında; göğüs, omuz ve hatta kafa hizasında. Bazen o kadar tutkuyla konuşuyor ki elleri kafasının üzerine bile çıkıyor. Yani daha az sakin, daha enerjik. Elleri bir anda havadan belinin altına inebiliyor, Erdoğan’ınsa elleri o hizaya pek inmiyor. İnce’nin hareketleri bu anlamda daha büyük. Burada önemli bir denge var.

 

‘BEYİN BUNU ÇOK SEVER’

 

Başka partilerden oy çekmeye çalışıyorsa ve bu kesimler enerji görmek istiyorsa işe yarayabilir. Avantajlı olduğu konulardan biri de sürekli elleriyle ve görsellerle betimleme yapması. Söylediği şeyleri insanların zihninde canlandırıyor. Beyin bunu çok sever. Bu nedenle halka mesajını aktarması çok kolay. Ayrıca sahneden halka doğru sık sık eğiliyor.  Erdoğan dik duruyor, ‘Ben buradayım, siz gelin’ diyor. İnce’yse ‘Ben size geliyorum’ mesajı veriyor.

 

http://www.haberturk.com/beden-dili-danismani-mark-bowden-turk-siyasetcileri-yorumladi-2010112