Başbakan ABD'li Gazeteceyi Tersledi

Başbakan ABD'li Gazeteceyi Tersledi
26 Eylül 2011 11:42

CNN’e çıkan Erdoğan, “Kahire’ye gittiğinizde rock yıldızı gibi karşılandınız” sorusuna, “Ben bir rock yıldızı değilim, ben bir siyasetçiyim” yanıtını verdi

 

 

Erdoğan, ABD’den dönmeden önce CNN’e verdiği röportajda, önemli açıklamalar yaptı…

Erdoğan ‘Esad konusunda sabrım tükendi, kendi halkı tarafından iktidarından indirilecek’ dedi.

Başbakan Erdoğan Birleşmiş Milletler toplantısı için geldiği New York’tan ayrılmadan önce ABD’nin 1 numaralı haber kanalı CNN’e bir röportaj verdi. 10 yıl boyunca Newsweek dergisinin yayın yönetmenliğini yaptıktan sonra geçtiğimiz yıl Time’a transfer olan Fareed Zakaria’nın sorularını yanıtlayan Erdoğan İsrail ile yaşanan kriz ve Suriye lideri Esad ile ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Erdoğan’ın konuk olduğu programda aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Avrupa Komisyonu Baikanı Barroso ile yapılmış mülakatlara da yer verildi. 

İşte Erdoğan’ın mesajları:


- (“Siz Suriye lideri Esad ile çok yakındınız, hatta ailece beraber tatile bile çıkıyordunuz. Şimdi ne oldu?” sorusu üzerine) Esad ile birlikte tatil yapmadık. Esad bir keresinde bir tatil köyüne davet edildi, ama orada iki ülke arasındaki ilişkileri konuştuk. Esad konusunda sabrım tükendi. Temel özgürlükler ve hukuka karşı hareket ettiği an kalbimdeki kardeşim ve dostum olarak yerini kaybetti. Çok sabırlıydım. Ama sabret, sabret, sabret sonunda sabır taşı çatladı. Dünyada diktatörlerin devri kapanıyor. Esad kendi halkı tarafından er ya da geç iktidardan indirilecek. Demokrasi otokrasiye galip geliyor, diktatörlükler yıkılıyor. Tunus’ta, Mısır’da Libya’da olduğu gibi Suriye’de de insanlar özgür olmak istiyor. 

- Neden İsrail’e bölgede tek nükleer bomba sahibi ülke olma hakkı tanınırken İran’ın nükleer enerji elde etme girişimine karşı çıkılıyor bunu anlamak mümkün değil. İran nükleer programlarının sadece enerji ihtiyacını karşılamak için olduğunu söylüyor ve biz de Türkiye olarak önyargılara dayanan yaptırımları kabul edemeyiz. 

- İsrail ile ilişkilerimiz belki de hiçbir zaman düzelmeyecek. Yaptıkları savaş nedeni olacak bir şeydi. Ama biz büyük devlet olduğumuz için şimdiye kadar bağışlayıcı olduk. İlişkilerin normalleşmesi için şartlarımız var. Sürekli huzursuzluk kaynağı olursanız giderek daha da yalnızlaşmaya mahkum olursunuz. İsrail’in durumu budur. İsrail güvenilir bir devlet değil. O yüzden Gazze’ye Mısır aracılığıyla ya da direkt olarak bundan sonra gidecek olan yardım filosuna donanmamız eşlik edebilir. İsrailliler sürekli olarak Yahudi soykırımı nedeniyle kendilerini mağdur gösteriyor. Peki Filistinliler’e yaptıkları zulüm n’olacak?