Başarılı Yalıtım Uygulamaları İçin Yalıtım Malzemesini Doğru Seçin

Başarılı Yalıtım Uygulamaları İçin Yalıtım Malzemesini Doğru Seçin
30 Aralık 2022 15:20

Yapıların su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korunabilmesi için gerçekleştirilen çalışmalar izolasyon ya da yalıtım olarak adlandırılır. Yapıların ömrünün uzatılmasında önemli bir faktör olan yalıtım çalışmaları arasında en sık karşılaşılan su izolasyon ya da su yalıtım uygulamalarıdır. Yalıtım uygulamaları aynı zamanda yapıları dış faktörlerin olumsuz etkilerine karşı korumak ve içeriden daha konforlu olmalarını sağlamak amacıyla da uygulanabilir. İzolasyon çalışmalarının yapıların yan yüzeylerine, çatıdan tavan yüzeylerine kadar tüm yüzeylerine uygulanması mümkündür. Konforlu, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahip olmak için yapıya eksiksiz yalıtım çalışmaları yapılması ihtiyaçtan öte bir zorunluluk olarak değerlendirilmelidir.

 

Herhangi bir yapının temelinin yapının tamamını olumsuz şekilde etkileme riski bulunan dış etkenlere karşı en iyi şekilde korunmasını sağlamak için yapılan çalışmalar temel yalıtımı olarak adlandırılır. Toprakla temas halindeki duvarlar ile taban alanları binaların temelini oluşturmaktadır. Temel yalıtımı uygulamalarının yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında, su yalıtımının yapıyı dışarıdan çevrelemesini sağlamak gelir. Temel dıştan yalıtıldığında ısı kayıpları mümkün olduğunca minimize edilebilir.

 

Yapılan temel yalıtım uygulamaları yapıların ömrünü uzatabilir, çeşitli kimyasal maddelerden korunmasını sağlayabilir ve yapıyı herhangi bir amaçla kullanan kişilerin bazı olumsuz etkiler maruz kalmasını önleyebilir. Temel izolasyon çalışmalarının yetersiz ya da hatalı yapılması halinde yeterli yalıtım sağlanamaz. Üstelik ilerleyen dönemlerde çözülmesi için yüksek maliyetler ödenmesi gerekebilecek sorunlarla karşılaşılabilir.

 

Protan Turkey Tünel Membran Uygulamalarında da Etkili Çözümler Sunar

 

Yapılarda en çok özen gösterilmesi gereken konulardan biri su yalıtımı olup yapıların herhangi bir nedenle suya ya da neme maruz kalması, betonarme içindeki donatıda korozyona, karbonlaşmaya bunun sonucunda ise hayati risk oluşturabilecek durumlara yol açabilir. Özellikle metro ve tünel gibi yer altı kullanımının söz konusu olduğu yapılarda su izolasyon çalışmalarının eksik ya da yanlış yapılması strüktürde telafisi olmayan hasarlar doğurabilir. Bu nedenle kullanılacak olan yalıtım sistemlerinin, yapının ekonomik ömrü süresince hizmet verecek şekilde tasarlanması ve en kaliteli malzemelerin kullanımına özen gösterilmesi önerilir.

 

Tüneller yapısal özelliklerine bağlı olarak yer altı sularının akınına uğrama riskiyle karşı karşıyadır. Pek çok tünel dağların ya da tepelerin oyukları içinde bulunduğundan zemin sularının baskınıyla karşılaşılabilir. Bu yüzden tünellerin inşası sırasında tünellerin özellikli yapılar olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalı ve ihtiyaç duyulan su izolasyon çalışmaları farklı teknikler kullanılarak yapılmalıdır.

 

Protan Turkey Ürünleri ile Yalıtım Artık Çok Kolay

 

Protan Turkey sektörünün lider ismi olarak tüm müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılayacak ürün çeşitliliğine sahiptir. Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı dahilinde sektöründe kalite standartlarını yükseltmektedir. Tünel membran uygulamaları ve temel yalıtım uygulamalarında kullanmakta ve üst düzey koruma sağlamakta olan membran ürünleri yalıtım uygulamalarının başarısının artırılması noktasında çok büyük rol oynar.

 

Protan BA ve Protan BAT PVC membran ürünleri her tür yapının temel bohçalama ve üstü kapanan su yalıtımı detaylarında kullanıma uygundur. Taşıyıcısız, UV dayanımsız, homojen ya da sinyal tabakalı PVC esaslı su yalıtım membranları olarak tanımlanabilir.

 

PVC membranların ortalama 40 yıllık bir uygulama alanı vardır. Son derece etkili izolasyon malzemeleri arasında membran ürünleri ilk sıralarda gelir. Protan FPO Proven ek yerlerinde kendinden yapışkanlı bir yüzeye sahip olmasıyla kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Bir yüzeye keçe lamine edilmiş olan Protan FPO Proven uygulandığı yüzey tamamen ve kalıcı olarak yapışır. Kompozit yapılı polyefin yani FPO su yalıtım membranı olma özelliğine sahip bulunmaktadır. Protan FPO Proven membranın beton dökümü ve donatı yerleştirilmesi sürecinden önce tamamen yapışkan ek yerleri dolayısıyla hiçbir ısı kaynağı kullanılması gerekliliği duyulmadan çok daha kolay bir şekilde uygulanabilir.

 

Protan BA-T açık renkli, esnek ve sinyal tabakalı PVC ham maddeden imal edilmiş bir geomembran olarak son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Protan BA-T membran her tür tünel, metro uygulamasında, depolama ve beton koruma sistemlerinde, yer altı yapılarının izolasyonu uygulamasında en etkili sonuçların alınması amacıyla kullanıma uygundur.

 

Protan BA-T membran aynı zamanda yağ ve solventlerden zarar görebilecek yapıdadır. Diğer yandan sert polistren köpükten mamul ısı yalıtım malzemeleriyle temas etmemesine özen gösterilmelidir.