AYM’den Eminağaoğlu kararı

AYM’den Eminağaoğlu kararı
23 Ekim 2019 10:37

YARSAV kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun ‘milletvekili adayı olmak için istifa ettiği hâkimlik mesleğine tekrar kabul edilmemesi nedeniyle seçilme hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı resmi gazetede yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, Eminağaoğlu’nun ‘seçilme hakkının ihlal edilmediğine’ karar verdi.

 

 

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre 2015 Genel Seçimlerinde CHP’den milletvekili aday adayı olan Eminağaoğlu, aday gösterilmeyince mesleğe dönmek için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na başvurdu. HSYK, Eminağaoğlu’nun siyasi parti üyeliğinin devam ettiği gerekçesiyle ‘yeniden atanma’ talebini reddetti.

Eminağaoğlu’nun ‘milletvekili adayı olmak için istifa ettiği hâkimlik mesleğine tekrar kabul edilmemesi nedeniyle seçilme hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi de “mahkemeler ile hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanmasına yönelik meşru amaç karşısında orantısız olmadığı” ve “seçilme hakkının ihlal edilmediği” kararını aldı.