Ataması yapılmayan öğretmenlerden Bakan Tekin’e istifa çağrısı!

Ataması yapılmayan öğretmenlerden Bakan Tekin’e istifa çağrısı!
6 Mart 2024 05:27

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 27 bin sağlık çalışanının mülakat olmaksızın işe alınacağını duyurmasının ardından öğretmenler de sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mülakatın kaldırılacağı sözünü anımsatarak kampanya başlattı ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e #BakanTekinistifa etiketi ile sosyal medyada istifa çağrısı yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, mülakatın kaldırılması için mücadele verdiklerini belirterek “Mülakat, seçme ve torpil için ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin verdiği tepki haklı bir tepkidir” dedi.

 

 

Fotoğraf: Evrensel/ Temsili

 
T24’ten Asya Tekyaşar’ın haberine göre Irmak, siyasal iktidarın verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek “İktidar olana kadar halihazırda kandırdıkları ve kandırmanın kolay olduğunu düşündükleri kişileri oyalıyorlar” dedi. Öğretmenlerin mücadelesini desteklediğini dile getiren Irmak, örgütlü mücadele vurgusu yaptı.

 

 

“İktidar kamu hizmetini kambur olarak görüyor”

 
Irmak, Türkiye’de kendi tespitlerine göre yaklaşık 350 bin, MEB’in açıkladığı veriye göre yaklaşık 120 bin öğretmen olduğunu hatırlatarak, “İktidar, kamu hizmetini kambur olarak görüyor. Kamu istihdamını azaltmayı ise tasarruf olarak nitelendiriyor. Mülakat da öğretmen açığı da bu iktidarın yaptıklarının bir sonucu” dedi.

Kamuda çalışan 90 bin ücretli öğretmen olduğunu söyleyen Irmak, “Bu kadar ücretli öğretmenin çalışıyor olması bize öğretmen açığı olduğunu gösteriyor. İktidar, kamuda çalışanlara hizmet etmekten kaçınıyor çünkü bunu bir yük olarak görüyor” diye konuştu.

 

 

“Öğretmenlerin güvenceli istihdam edilememesi öğrencileri kötü etkiliyor”

 
Irmak, öğretmenlerin güvenceli istihdam edilmemesinden öğretmenler kadar öğrencilerin de etkilendiğini belirterek “Öğrenciler okula başladıklarında bir öğretmene alışmak için birkaç aya ihtiyaç duyuyor ancak bu birkaç aydan sonra öğretmenleri gidiyor. Bu da öğrencilerin nitelikli eğitim alamamalarına neden oluyor” dedi.

 

 

“Bizi belirsizlik içinde bıraktıkları için hala ders çalışmak zorundayız”

 
Konuya dair konuşan Ankara Gazi Üniversitesi mezunu bir Türkçe öğretmeni, ağustos ayında KPSS sınavına girdiğini ancak hala beklediğini söyledi. “Kasım ayında kontenjanlar açıklanacaktı, şubat ayında göreve başlayacaktık ama verilen sözler tutulmadı” diyen öğretmen, şöyle konuştu:

“Bize söylenen hiçbir şey yapılmadı, bir sürü vaat verildi ancak biz hala bekliyoruz. Sınava aylar önce girdim ancak ne olacağını bilmediğim için ders çalışmak zorundayım. Bir yandan da hayatımı devam ettirmek için para kazanmak zorundayım. Bir dershanede çalışıyordum ancak haftalık 400 TL kazandığım için işi bıraktım. Üç kuruş veriyorlardı zaten, değmiyordu.”