Asıl Amaç Namaz Saatleri!

Asıl Amaç Namaz Saatleri!
15 Ekim 2011 11:41

Can Ataklı Vatan’daki köşesinden öyle bir soru sordu ki; bu konu daha çok tartışılır. İşte Ataklı’nın kuşkularını dile getirdiği o bölümler:

 
 
Namaz saatlerine göre mesai

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Mesai sabah 6’da başlasın” isteğini okuduğum an “mesaiyi namaz saatlerine uyarlamak istiyorlar” dedim. Hayır, önryargılı yaklaşmıyorum. Çünkü mesai saatini sabahın 6’sına çekmeyi düşünmek başka türlü anlatılamaz. Hele öneri bu iktidardan geliyorsa, başka türlüsü de mümkün değildir.

 

Zaten Enerji Bakanı zihnindekini pek saklamıyor “Bu aslında kültürümüzde var” diyor.

 

Gün ışığı ile işe başlamak sadece bizim kültürümüzde yok ki, dünyanın her yerinde var. Elektrik yokken, aydınlatma mumlarla yapılırken elbette gün ışığı yaşam koşullarını da belirliyordu.

 

Ayrıca mesainin erkene alınması çalışmayı artırmayacak, işe ne kadar erken başlarsan o kadar da erken paydos edeceksin.

 

Enerji Bakanı Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde de mesainin sabahın erken saatlerinde başladığını savunuyor, bu da tam doğru değil, Amerika bu konuda farklı ama Avrupa’daki pek çok ülkede “kademeli mesai” uygulaması var.

 

Cumartesi günü mesaisi ise evet eskiden vardı. Ama bunu kaldırmak bizim icadımız değil. Tüm dünya bunu uyguluyor. Bakan Yıldız “Çok çalışmalıyız, ancak böyle zengin oluruz” diyor. Oysa zenginlik devlet memurlarının fazla mesai yapmasıyla değil, üretimin artırılmasıyla mümkün olur. Üretimde olanlar ise zaten ne cumartesi ne pazar dinliyor.

 

Asıl amaç, kitleleri yeni bir yaşam formuna sokmak arzusu. Namaz saatinde kalkmış ol, işini yap, evine git, erkenden yat, gece hayatın olmasın, hiç eğlenme, gezme, dışarı çıkma. Efendi ol.

 

Ki birileri daha da zenginleşsin.

 

Can Ataklı