Antalya’da yaşanan felaket pazar fiyatlarına yansır mı?

Antalya’da yaşanan felaket pazar fiyatlarına yansır mı?
25 Ocak 2019 10:00

Antalya’da yaşanan felaketten en çok Kumluca ve Finike bölgeleri etkilendi. Ziraat oda başkanları tarımsal alanlarda meydana gelen zararın pazar fiyatlarına yansıması olmayacağı görüşünde. Finike portakalının tezgahlardan daha erken kaybolması beklenirken, biber ve domatesin yetiştirildiği Kumluca’nın Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, fiyat konusunda karaborsacıların bu durumu bahane edip devreye girebileceğini uyarısında bulundu.

 

 

Barış Özkan / Sözcü

Antalya’da saatteki hızı 100,5 kilometreyi bulan fırtına kent merkezinde ve ilçelerde hayatı felç etti. Kumluca ve Finike ilçelerindeki hortum ise bölgedeki yerleşim yerleri ile tarım ve sera alanlarına zarar verdi.

 

 

“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI”

 

 

Fırtına ve dolunun en etkili olduğu bölgelerden biri olan Kumluca’da Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Bin dönüm civarında sera, beş yüz dönüm de narenciye bahçesinin zarar gördüğünü belirten Başkan Kökce, “İki can kaybımız var. Zarar tespit çalışmalarına başladık. Arkadaşlarımız 10 ekip halinde sahadalar. Birim amirlerimiz ile koordinasyon toplantısı yaptık. Devlet, millet el ele verip yaralarımızı saracağız. Tahmini olarak zararımızın 1-1,5 milyon lira civarında olduğunu düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

 

“KARABORSACILAR DEVREYE GİREBİLİR”

 

 

Seralarda meydana gelen zarara bağlı olarak pazardaki fiyatlarda bir artış beklemediğini söyleyen Başkan Kökce, “Bizim hal fiyatlarımız belli. Şu anda en yüksek sivri biber. Bizden 10 liraya çıkıyor. Domates 4-5 liraya çıkıyor. Yaşanan bu felaketin fiyatları yükselteceğini sanmıyorum. Çünkü biz 50 bin dönüm alanda üretim yapıyoruz. Bunun sadece bin dönümü zarar gördü. 49 bin dönümde üretimimiz devam ediyor. Ama karaborsacılar yaşanan bu felaketi bahane edip devreye girebilir. Mal yok bahanesi ile fiyatlar artabilir. Daha önce yaşanan felaketler sonrası bizim burada fiyatlarımız hiç artmadı.” ifadelerini kullandı.

 

 

Hükümetten çiftçilerin borçlarının ertelenmesi yönünde bir talepleri olacağını söyleyen Başkan Kökce, “Bir de seralarımızın ruhsatlandırılması yönünde sıkıntılarımız vardı. Bunların çok acil şekilde çözülmesini talep ediyoruz.” dedi.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/antalyada-yasanan-felaket-pazar-fiyatlarina-yansir-mi-3261801/

 

Fotoğraf: yenialanya.com