Almanya'da seçime doğru

Almanya'da seçime doğru
9 Ağustos 2013 10:00

Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlere 6 hafta kalırken siyasi partiler seçim afişi çalışmalarına ağırlık verdi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) milletvekili adayları için hazırlanan posterler yırtılınca daha kaliteli kağıda bastırılarak değiştirilmeye çalışıldı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, seçimlere katılacak hemen tüm siyasi partilerin, hazırladıkları afişleri asmaya başladığını bildirdi. Görsel iletişim profesörü ve reklam ajansı sahibi Coort von Mannstein, Almanya’da seçim afişlerinin hala büyük bir öneme sahip olduğunu vurgularken, Amerika’nın  aksine Almanya’da seçim afişlerinin ayrı önemi bulunduğunu belirterek, “Posterler özellikle yerleşim merkezlerine asılıyor ve böylece çok kısa bir süre içerisinde milyonlarca seçmene ulaşabiliyorsunuz” dedi.

Almanya’da belediyeler, reklam yapmak isteyen firmaların aksine siyasi partilere seçim öncesi ücretsiz reklam panoları tahsis ederken afişlerin trafiği engellememesi ve ağaçlara yapıştırılmaması koşulu bulunuyor. Hangi partiye ne kadar pano düşeceğine dair bir ölçü de bulunmuyor.

Dortmund’taki Uluslararası İşletme Yüksekokulu’ndan (ISM) pazarlama Profesörü Alexander Schimansky, afişlerin aynı zamanda en ucuz kitle iletişim aracı olduğunu anlatırken, internet üzerinden yaşlı seçmen tabanına, gazete ilanlarından da genç kuşağa ulaşmanın zorlaştığını ifade ederken, “Bazı kişilere gazeteden, bazılarına televizyon üzerinden bazılarına da internetten ulaşmak hiç kolay değil. O nedenle afişlerin önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Çünkü tam da bu gruplara kamusal alanlardaki afişlerle ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

Siyasi partilerin, seçimlerden bir gün sonra ivedilikle seçim afişlerini toplatması gerekiyor. Aksi takdirde para cezasıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.