Alman Parlamenter Gümbel: Türkiye Orta Doğu'ya kayıyor

Alman Parlamenter Gümbel: Türkiye Orta Doğu'ya kayıyor
22 Şubat 2013 15:53

Bursa’da düzenlenen konferansta konuşan Almanya’nın Hessen Eyaleti Sosyal Demokrat Parti (SDP) Meclis Grup Başkanı Thorsten Schaefer- Gümbel, Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında köprü konumunda olması nedeniyle Avrupa’nın Türkiye’ye yeniden yüzünü döndüğünü, ancak Türkiye’nin Ortadoğu ve Arabistan’a doğru kayma eğilimi gösterdiğini söyledi.

 

 

 

Uludağ Üniversitesi’nde ‘Avrupa Dış Politikası ve Türkiye’nin Önemi’ konulu konferans veren Thorsten Schaefer- Gümbel, Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi durumunda, Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda olumlu gelişmeler yaşanabileceği mesajını verdi. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ve çok sayıda öğretim üyesinin de izlediği konferansında Thorsten Schaefer-Gümbel, AB konusunda Türkiye’nin stratejik açıdan bir yıl öncekine göre çok güçlü durumda olduğunu, ancak Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda son günlerde çok farklı sinyaller verdiğini, Ortadoğu ve Arabistan’a doğru kayma eğilimleri gösterdiğini öne sürdü.

 

‘DEMOKRASİ SORUNUNU ÇÖZMESİ GEREKİR’

 

 

SDP’nin 150 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ve Avrupa’nın en köklü partisi olarak Türkiye’nin tam üyeliğinin söz konusu edilmesini savunduklarını belirten Gümbel şöyle konruştu:

 

 

“Almanya’da 3 milyonu aşkın Türk’ün yaşaması önemli bir güçtür. Tam üyelik konusundaki engellerin, politik konulardan çok bilim, kültür, ekonomi ve gençlik konusundaki sorunları ön plana çıkararak iki tarafın karşılıklı tartışmasıyla aşılacaktır. Bu arada Türkiye’nin de halletmesi gereken konular var. Hukuk devleti, basın özgürlüğü ve demokrasi sorunlarını çözmesi gerekir.”

 

 

Konferansın sona ermesinin adından Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Gümbel’e teşekkür ederek günün anısına Uludağ Üniversitesi ambleminin işlendiği bir tabak armağan etti.