AKP'li vekilden Pierre Loti'ye eşcinsel suçlaması

AKP'li vekilden Pierre Loti'ye eşcinsel suçlaması
12 Haziran 2012 09:27

Pierre Loti tepesinin adını İdrisi Bitlisi tepesi olarak değiştirilmesi önerisiyle gündeme gelen AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler, CNN Türk ekranlarında Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı.

İstanbul’un ünlü seyir mekanlarından Pierre Loti tepesinin adının eskiden olduğu gibi İdrisi Bitlisi tepesi olarak değiştirilmesini öneren Vahid Kiler eleştirilere canlı yayında cevap verdi. Pierre Loti’nin sanıldığı gibi bir Türkiye ve İstanbul aşığı olmadığını savunan AKP’li vekil, Fransız sanatçının eşcinsel olduğunu iddia etti.

PİERRE LOTİ HAKKINDA ÇOK FARKLI BİLİGİLERE ULAŞTIK”

“İdrisi Bitlis Osmanlı devletine çok büyük hizmetleri olan bir alim ve önderdir. 1934’e kadar da o tepenin adı İdrisi Bitlis’tir. Bir insan ülkesine ihanet eder o zaman o kişinin adını kaldırırsınız hak eden birinin adını koyarsınız. Ama İdris Bitlis büyük hizmetleri olmuş bir kişi. Pierre Loti de Türkiye ve Fransız aşkıyla dolu bir Fransız sanatçı olarak bilinir. Ama biz daha sonra bu konuda yazılmış bir çok şeyi okuyunca gördük ki durum öyle değilmiş. Sonuçta farklı bilgilere ulaştık.”

“PİERRE LOTİ’NİN AŞIK OLDUĞU KİŞİ KADIN DEĞİL ERKEK”

Nazım Hikmet’in bir şiirinden alıntı yapan AKP milletvekili ünlü şairin, Pierre Loti’yi “şarlatan” diyerek suçladığı satırlarını canlı yayında okudu. Vaid Kiler “Pierre Loti hayranlarına bunlarla seslenmek istiyorum, olmayan bir şeyi gündeme getirmiyoruz” dedi. Pierre Loti’nin aşık olduğu kişinin bir kadın değil Azade adında bir erkek olduğunu vurgulayan Vahid Kiler “bu konulara girmek istemiyorum…. Eğer o tepenin ismi Eyüp Sultan olarak değişseydi itiraz etmezdim” dedi.

AKP’Lİ VEKİL NEDEN KENDİ GÖKDELENİNE İNGİLİZCE İSİM KOYDU?

“Ben çok üzülüyorum bunları duyunca. Aklı başında köşe yazarları da bunu gündeme getiriyor. Ailemin işi ile benim milletvekili olarak bir öneri yapmam ayrı konular. Orası ticari bir işletme. Türkiye’de ilk defa seyir terasının olduğu bir işletme. İstanbul’daki hastaneler de ‘hospital’ adını kullanıyor. Kimseye adını şu koyacaksın deme hakkımız yok. ‘Sapphire’ İngilizcede ve Türkçede değerli taş anlamına gelir. Ben bir Bitlisli olarak bunu gündeme getiririm eğer karar değişirse kendi kararları olur zaten… Sapphire ile Pierre Loti’nin bir alakası yok ki. Benim sorum şu sadece; neden İdrisi Bitlisi adı 1934’de değiştirildi?”