AKP'li Günay: Mısır ile Türkiye çok ayrı 2 ülke

AKP'li Günay: Mısır ile Türkiye çok ayrı 2 ülke
4 Temmuz 2013 13:16

Kültür ve Turizm Eski Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Mısır’daki askeri darbeyi büyük bir talihsizlik olarak karşıladığını belirtti.

Ordu’ya gelen AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay Ordu Valisi Kenan Çiftçi’yi makamında ziyaret etti. Makamda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Ertuğrul Günay, Mısır’da yaşananlarla ilgili olarak askeri darbenin yanlış olduğunu söyleyerek, “Biz tarihimizde bağımsızlığımızı yitirmedik, sömürge olmadık. Bağımsızlık bizim geleneceğimiz ve karakterizimiz. Farklı tarihlerden, farklı coğrafyalardan geliyoruz. O yüzden bu tür paralellikleri doğru bulmuyorum. Biz çok çok ayrı bir ülkeyiz. Mısır’da uzun diktatörlük süreçlerinden sonra demokrasiye geçmeye çabalıyordu ve seçim yapılmıştı. Seçimle gelenler her yaptığı muhalifler her zaman kabul etmeyebilirler. Ama ayaklanmak ve orduyu göreve davet etmek çok yanlıştır. Ordunun da demokrasiye müdahale etmesi daha büyük bir yanlıştır. Şimdi Mısır inşallah iç savaş eşiğine gelmez” dedi.

Irak ve Suriye’deki iç savaş kaygısını da hatırlatan Ertuğrul Günay, “Irak’ta, Suriye’de iç savaşlar müslüman ülkelerinin birbirini tahrip etmesi çok olumsuzluğa yol açıyor. Bir anlamda neredeyse İslam dünyasının başka düşmana ihtiyacı kalmadı. Birbirini öldürüyor, birbirini yok ediyor. Bunu çok büyük bir talihsizlik olarak görüyorum ve bu coğrafyanın enerji kaynaklarını dilediği gibi kullanmak isteyenlerin de enteryasyonel bir koordine olarak görüyorum ben. Biran önce ordunun asli görevine çekilmesini istiyorum. Üzgünüm Mısır için” diye konuştu.

Diktatörlüklerin darbeleri desteklemesinin ibret verici bir durum olduğunun da altını çizen Günay şöyle devam etti:

“Diktatörlüklerin darbeleri desteklemesi, darbelere destek olması elbette çok ibret verici. Bu diktatörlüklerin başka ülkelere rejim değiştirmek konusundaki gayretleride bu vesileyle iyi bir irdelemesini yapmak gerekiyor. Türkiye bunlardan çok farklı, Allah’a şükürler olsun. Türkiye bütün bu coğrafyada örnek bir ülke. Bu konumuzun bozulmaması, bizim Avrupa Birliği sürecindeki yürüyüşümüz demokrasi konusundaki tavrımız devam ettikçe daha farklı olmaya ve dahada ileri bir yaşam tarzını gerçekleştirmeye devam edeceğiz diye umuyorum.”