AKP’den miting skandalı

AKP’den miting skandalı
7 Ekim 2013 20:09

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana’da düzenlediği ‘barkod’ kullanılan miting ile ilgili olarak skandallar zinciri ortaya çıktı.

gundemadana.com haber sitesinde yer alan habere göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana mitingi Adana’da hareketliliğe neden olurken mitingle ilgili iddialar da gündeme bomba gibi düştü. Mitingin istenen kalabalıkta gerçekleşmesi için partinin il ve ilçe teşkilatları özel önlem alırken muhtarlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile bazı sivil toplum örgütlerinin miting için özel çalışma yaptıkları ileri sürüldü.

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait halk otobüslerinin çalıştıkları hatlardan çıkarak ‘Başbakan’a gider’, ‘Miting alanına gider’ asılı afişlerle halkı Uğur Mumcu Meydanı’na taşıma gayretinde olduğu gözlenirken ilçe başkanlarının da mitinge getirecekleri otobüs ve insan sayısı konusunda uzun süre görüş alışverişinde bulunduğu savunuldu.

BARKODUN AMACI NEYDİ?

Mitingde Adana’da ilk kez gerçekleşen bir de barkod olayı yaşandı. Miting alanına gelen vatandaşların ellerindeki barkodlar dikkat çekti. Bazı çevreler Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ilçe başkanlarının mitinge taşıyacağı insanlarla ilgili taahhütlerini yerine getirmeleri için barkod sistemine başvurduğunu savundu. Miting alanındaki barkod cihazları gözlerden kaçmazken, taahhütlerin yerine getirilmesinde sıkıntı olmaması için bu yöntemin kullanıldığı öne sürüldü.

ORHAN SÜMER’DEN ŞOK AÇIKLAMA

AKP cephesinde bu yönde gelişmeler yaşanırken CHP İl Başkanı Orhan Sümer’in barkodlarla ilgili açıklaması şok etkisi yarattı. Sümer, barkodların kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Adanalı vatandaşlara, belediye personellerine, taşeron işçilere ve tüm muhtarlıklara dağıtıldığını savundu. Sümer, “Vatandaşlarımızın mitinge katılımı zorlanmış ve miting alanına girişte barkotlar cihazdan geçirilirek takip sistemi oluşturulmuştur” dedi.

Vatandaşların miting alanına zorlamayla götürüldüğünü savunan Sümer, “Öğrendiğimiz kadarıyla her muhtarın azalarıyla birlikte mitinge 45 kişi götüreceğine dair söz alınmış. Dağıtılan barkodlar ve miting alanına kurulan cihazlar insanlık onuruna yakışmayan görüntülerdir. Vatandaşlara, çalışan insanlara açıkça baskı uygulanıyor. İnsanlar resmen fişleniyor. Bu tür girişimler AKP’nin Türkiye genelinde bitişini gösteriyor. Halkımız baskıya boyun eğmedi, eğmeyecektir. Miting alanındaki az sayıda insanın yer alması da Adanalılar’ın baskıya boyun eğmediğini göstermiştir” diye konuştu.

MİTİNG ÖNCESİ NELER OLMUŞTU?

Erdoğan’ın gerçekleştireceği miting öncesinde de çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bunlardan en ciddisi ise Eğitim-Sen Adana Şubesi tarafından öne sürülendi. Eğitim-Sen’e göre, düzenlenecek miting için yapılan afişler tüm okul binalarına gönderildi. İşte Eğitim-Sen’in o açıklaması:

Adana Valiliği 05 Ekim 2013 Cumartesi Adana’da olacak Başbakanın düzenleyeceği mitingine afiş yaptırıp tüm okul binalarına asılmak üzere okullara göndermiş ve okullara afişler asılmıştır.

Yine Ceyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 06 Ekim 2013 Pazar günü Ceyhan’da olacak Başbakan için tüm okullara Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı, Öğretmen ve Tüm Personelin katılımı için yazı göndermiştir.

Gezi mitinglerine katılanlar için soruşturmalar açılmış ve devam etmektedir, daha bugün 19 Mayıs lisesinde öğretmen ve öğrencilere aynı konuyla ilgili soruşturma yapılmıştır.

İnsanların kendi iradeleriyle demokratik taleplerini ve tepkilerini ifade için yaptıkları etkinlikler suç sayılırken, aynı zamanda bir siyasi kimlik olan Başbakanın açılış ve mitinglerine kamu çalışanları adeta yazılı emirle çağrılmaktadır.

İleri demokrasi bu olsa gerekir.

Hiçbir üyemizin ve kamu çalışanlarının iradeleri dışında siyasi mitinglere zorlanması kabul edilemez. Bu tutumu kınıyor derhal düzeltilmesini talep ediyoruz.

VALİLİK NE YAPTI?

Adana Valiliği, Erdoğan’ın düzenleyeceği miting için afiş bastırarak kentin çeşitli bölgelerine astı. Valiliğin, bir miting için afiş bastırarak reklam yapması Adanalılar tarafından garip karşılandı.

Öte yandan asılan afişlerde dikkat çeken bir detay vardı. Erdoğan konuşmasında, “Adana’da iki gün boyunca açılışını yapacağımız 102 kalem eserin toplam tutarı 860 milyon liradır. Adeta bir hizmet hasadı yapıyoruz.” diyerek tüm yatırımı sahiplenmişti. Ancak valiliğin astırdığı afişlerde dikkat çeken bir detay var. O da yapılan açılışlardaki yatırım yaklaşık 600 milyon TL’lik bölümü özel sektöre ait. Devlet eliyle yapılan yatırımın rakamı ise yaklaşık 240 milyon TL…

İşte Valiliğin astığı afişler…