AKP yanlış yolda

AKP yanlış yolda
28 Ağustos 2012 09:59

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Suriye ile gelinen son durumun ekonomiye etkisine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.

ABD’nin, gelecek nesillerinin ihtiyacı olan enerji arzını güvenceye almak, bu doğrultuda dünya enerji kaynakları üzerindeki hâkimiyetini perçinlemek amacıyla, BOP kapsamında Ortadoğu ülkelerinde “Arap Baharı” adı altında yürüttüğü ülke sınırları ve yönetimlerini değiştirme operasyonu Suriye’de istendiği gibi yürümedi.

·        Ancak BOP taşeronluğu kapsamında Suriye yönetimini devirme görevi verilen AKP hükümetinin, örtülü bir savaş boyutuna getirdiği süreçten en fazla Türkiye ekonomisi zarar görüyor;  yaşanan gerilimin başta sınır ve bölge illeri olmak üzere Türkiye’ye faturası giderek büyüyor.

·        Son yıllarda ticaret, turizm ve emlak alanında hızla gelişen Türkiye-Suriye ilişkileri, bu ülkede AKP’nin körüklediği ve açık-gizli biçimde içinde yer aldığı iç savaş sürecinde hızla kötüleşti. Özellikle Suriye’ye yakın olan Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerin ekonomileri durumdan olumsuz etkilenmeye başladı. Dolaylı etkilerle birlikte bu süreç başta Suriye ile yakın ilişkide olan iller olmak üzere Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor.

·        İhracatında Suriye’nin önemli yer tuttuğu Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın oluşturduğu 7 sınır, komşu ve bölge ilinin, bu ülkeye toplam dış satımı ilk yedi ayda yüzde 58 azaldı. 7 ilin geçen yıl ilk yedi ayda Suriye’ye 194.5 milyon dolar olan ihracatı bu yıl 82.3 milyon dolarda kaldı. Bu illerin Suriye’ye ihracatındaki düşüş özellikle Temmuz ayında yüzde 85’e ulaştı.

·        Suriye ile yaşanan gerilimin etkisi komşu illerle sınırlı kalmadı. Türkiye’nin toplam ihracatının olduğu gibi Suriye’ye ihracatın da en büyük bölümünü yapan İstanbul’un bu ülkeye geçen yıl ilk yedi ayda 330.2 milyon dolar olan ihracatı yüzde 43.5 düşüşle bu yıl 186.7 milyon dolara indi. Kocaeli’nin bu ülkeye ihracatı da yüzde 98.9 düşüşle 275.7 milyon dolardan 3.1 milyon dolara geriledi.

·        Türkiye’nin Suriye’ye geçen yıl ilk yedi ayda 1 milyar doları aşan ihracatı, bu yıl yüzde 66.5 düşüşle 338.2 milyon dolara indi.  İhracatta geçen yıla göre 700 milyon dolara yakın kayıp var.

·        Türkiye, Suriye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında yer alırken, 2010’dan itibaren en fazla ithalat yaptığı ülke konumuna gelmişti.

·        Suriye’den gelen turist sayısı yılın ilk yedi ayında geçen yıla göre yüzde 35.3 azalarak 439 binden 284 bine geriledi. Suriyeli turist sayısındaki 155 bin kişilik düşüş 100 milyon doların üzerinde kayıp anlamına geliyor. Bu gelişme, turist sayısının büyük bölümünü Suriyelilerin oluşturduğu Şanlıurfa, Mardin, Hatay, Gaziantep, Kilis gibi illerin ekonomisini doğrudan etkiliyor.

·        Ekonomisinde Suriye ile ticaretin önemli yer tuttuğu bölge illerinin ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar, bu illerde toplanan vergi gelirlerinde düşüşe yol açtı.

·        Türkiye’de kamp, okul, yurt vb. tesislerde ağırlanan 80 bine yakın rejim muhalifi Suriyeliye yapılan harcamaların 400 milyon liraya yaklaştığı tahmin ediliyor. Bunlar içinde günü birlik sınırı geçerek savaşıp geri dönen terörist gruplar da var. Devletin, Suriyeli muhaliflere insanı yardımın dışında silah, mühimmat, lojistik sağladığı söyleniyor.

·        Sığınmacılar özellikle Gaziantep’teki kiraları 3 katına çıkardı. Orta halli göçmenler Hatay, Kilis ve Adana, daha varlıklılar ise Mersin’i tercih ediyor.

ABD’nin bölgeyi yeniden dizayn etme projesinde verilen taşeronluk görevi çerçevesinde, bu ülkenin küresel çıkarları uğruna, Türkiye’nin komşularıyla arasında düzelmesi yüzyıllar alabilecek büyük düşmanlık ve sorunların tohumları atılıyor. Hükümet, izlediği dış politika ile hem ülkemizin, ulusumuzun aleyhine olacak bir siyasi sürece yol açıyor, hem de ülke ekonomisine ağır darbe vuruyor.