Çalışmalar fiilen durdu

Çalışmalar fiilen durdu
24 Aralık 2012 13:06

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bir basın toplantısı düzenleyerek, AKP’nin dayatmacı anlayışı nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sekteye uğradığını söyledi.
Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının 31 Aralık 2012 tarihine kadar bitirilmesi konusunda başlangıçta mutabakata vardıklarını söyleyen Kart; “İlk kez 1876’dan bu yana Sivil Toplum ve TBMM’nde Grubu bulunan tüm Siyasi Partiler,  aynı masa etrafında Anayasa yapımı için bir araya geliyorlar.” dedi.

Bunun tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade eden Kart; çalışmalara 22 Çatı Kuruluşunun her bakımdan destek verdiğini ancak 1 yılın sonunda sıkıntı başladığını dile getirdi.

Kart, sıkıntıların nedeninin ise AKP’nin dayattığı “Başkancı Sistem Taslağını” olduğunu söyledi.


 
Çalışmaların 40 günden beri tıkandığını dile getiren Kart,  “Komisyon çalışmaları fiilen askıya alınmış durumdadır.” diye konuştu.
   
Kart, ayrıca şunları söyledi:
 
                       
İKTİDAR SAMİMİ DEĞİL

Komisyon çalışmalarını fiilen kısıtlayan AKP, bir taraftan da Sözcüleri vasıtasıyla “… bu iş Ocak’ta, en geç Şubat ayında bitmezse yeni arayışlara gireriz….” diyerek gerçek amacını ifade ediyor. Diğer taraftan ise  Bütünşehir, Sayıştay, MİT, Parti ve Cemaat Memuru Yapılanması, HSYK Yapılanması, Yasa Dışı İzleme Dinleme ve Görüntüleme yoluyla  toplumu kontrol altına alan ve demokratikleşmenin tüm dinamiklerini yok eden bir siyasi iktidarın;  Anayasa yapımı konusunda samimi olduğundan, tutarlı olduğundan esasen söz edilemezdi.

Türkiye Cumhuriyetinin tüm kazanımlarını, Anayasal kurumlarını, Cumhurbaşkanlığı kariyeri için araç olarak kullanmak isteyen, Makyavelist yöntemleri ve Göbels propagandalarını  kararlılıkla uygulayan siyasi iktidar, artık tam anlamıyla çıkmaza girmiştir.

SORUMSUZLUK VE FETRET HALİ

Başbakan kendi eseri olan “Bürokratik Oligarşi” tarafından kuşatılmış durumdadır. Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı “yasa dışı yollarla izlendiği ve görüntülendiğinden” endişe eder, şikayet eder hale gelmiştir.

Bu tablonun müsebbibi olanlar, kalkmış bir taraftan da şikayetçi konumuna girmeye çalışıyor… Tam anlamıyla bir sorumsuzluk ve fetret hali …..

TARTIŞMAYA DEĞER GÖRMÜYORUZ

AKP’nin önerdiği taslağı tartışmaya değer görmüyoruz.
                       
Böyle bir taslağı tartışmaya açmak,  toplumun ortak aklıyla ve demokrasi kazanımlarımızla alay etmek anlamına gelecektir. Bu taslağın ciddiye alınır ve tartışılır bir yönü yoktur.
 
Biz CHP olarak;  Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını  kucaklayan, özgürlükçü, demokratik, birey odaklı bir Anayasa’yı yapmak istiyoruz.  Bu Anayasa’yı yaparken de zaman baskısı altına girmeden çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz.