‘AKP İstanbul ve Ankara’yı kaybedebilir’

‘AKP İstanbul ve Ankara’yı kaybedebilir’
2 Temmuz 2018 12:17

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı’nın (TÜSES) 24 Haziran seçim sonuçlarının ve sonrası sürecin konuşulduğu “Demokrasiyi Kazanmak” konulu düzenlediği panelde Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 2020’nin ilkbaharında ya da sonbaharında erken genel seçim olacağını iddia etti. Ağırdır, 8 ay sonraki yerel seçimlerde de AKP’nin İstanbul, Ankara gibi büyük kentleri kaybedebileceğinin muhtemel olduğunu ifade etti.

 

 

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı ( TÜSES ) 24 Haziran seçim sonuçlarının ve sonrası sürecin konuşulduğu “Demokrasiyi Kazanmak” konulu panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını TÜSES Genel Sekreteri Muammer Keskin yaptı. Keskin, “Ciddi bir yenilgi aldık, ama enseyi karartmaya gerek yok. Benim umudum var” dedi.

 

 

Yurt’tan BArış Can’ın aktardığı habere göre, panele; Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır , Siyasal İletişim Uzmanı Dr. Gülfem Saydan , CHP Parti Meclisi Üyesi, TÜSES eski Başkanlarından Prof. Burhan Şenatalar konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım yaptı. Yıldırım yaptığı kısa açılış konuşmasında, 24 Haziran Seçim sonuçları ile ilgili çok farklı yorumların yapılabileceğini, ama bunun ‘çok ağır’ bir yenilgi olarak kabul edilmemesini, umudun taze tutulması gerektiğini söyleyerek sözü Bekir Ağırdır ‘a bıraktı.

 

4 KUTUPLU TÜRKİYE

 

 

Ağırdır konuşmasına, “Ciddi yenilgi değil, alışılmış yenilgi demek daha doğru, 4 yılda 6 kere seçime gittik hep aynı rakamlar var. ‘Buradan nasıl çıkarız?’ onu konuşmamız lazım” diyerek başladı. Ağırdır, hazırladığı grafikler üzerinden Türkiye’deki seçmen yapısını ve eğilimlerini anlattı. Ağırdır, Türkiye’de siyasetin dini inanç ve etnik aidiyetlerine sıkıştırıldığını belirterek, “52 seçim de yapsak sonuç değişmez. ‘Kürt-Türk, Laik-dinci’ diye 4 kutuplu bir durum karşımıza çıkıyor. Kimlik siyaseti yapmayan, ‘tüm kesimleri kucaklayacağım’ diyen bir parti başarabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

81 ilin 24 Haziran Seçim sonuçları ile sosyo-ekonomik gelişmişlik haritalarının aynı olduğunu grafiklerle anlatan Ağırdır, eğitim seviyesi, ekonomik düzey yükseldikçe CHP ‘nin oy oranının da yükseldiğini söyledi.

‘ HDP ‘nin oylarının AKP ‘ye kaydığı’ yorumlarına karşı çıkan Ağırdır, ” HDP ‘nin oylarının AKP ‘ye döndüğü yok, 16 ile baktığınızda HDP ‘nin çok yüksek oy aldığını göreceksiniz” dedi.