Akdeniz'deki kirliliğe böyle dikkat çektiler

Akdeniz'deki kirliliğe böyle dikkat çektiler
1 Ocak 2013 11:12

TÜRKİYE’nin en temiz kalmış denizi Akdeniz’de kirlilikle ilgili tehlike çanları çalmaya başladı.

Önlem almak için kolları sıvayan Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret Odası, Kepez Belediyesi ve dalış okulları, Antalya kıyı şeridini baştan sona temizlemeye kararlı.
Önceki gün keşif dalışı yapan dalgıç grubu ise genelde bilinmeyen bir gerçeğe dikkat çekiyor. O gerçek de kıyı balıkçılarının denizde bıraktığı binlerce kurşun ağırlığın oluşturduğu zehir.
 

Konyaaltı sahilinde dalış gerçekleştiren bir grup dalgıç, alabildikleri kadar pisliği temizleyip yeni temizlik çalışmaları için keşif yaptı. Dalgıçların hemen hepsi yanlarında getirdikleri çöp torbalarını doldururken denizin dibinin çok kirli olduğunu ve neredeyse hiç balık görmediklerini söyledi. Dışarıdan güzel görünse de denizin içinde tehlike çanları çaldığını söyleyen dalgıçlar, özellikle kıyı balıkçılarının attığı kurşun ağırlıkların tuzlu suda çözünerek denizlere büyük zarar verdiğini söyledi.


 
Dalış çalışmasının ardından eleklindeki Türk Bayrağı ile denizden çıkarak dünyanın en temiz denizlerinin hala Türkiye’de olduğu mesajını veren National Geographic Bölge Müdürü Osman Saip Tamay, dünyadaki su altı havzasını korumak için büyük çalışmalar yapıldığını söyledi. Tamay, “Bugün bir keşif çalışması yaptık. Sularımızın dışarıdan güzel görünmesine rağmen içinin çok pis olduğunu gördük. İnşallah iki ay içinde kıyı şeridini bu pislikten kurtarmak istiyoruz” dedi.