Akar’dan S-400 açıklaması: Kullanmak için aldık, başka ülkelere satılması gündemde değil

Akar’dan S-400 açıklaması: Kullanmak için aldık, başka ülkelere satılması gündemde değil
18 Aralık 2020 08:34

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile ABD arasında müttefiklik ilişkileri olduğunu belirterek “Bir S-400 için bunları feda mı edeceksiniz?” diye sordu. Akar, “ABD’li bir yetkili ‘S-400 hangara kaldırılırsa her şeye açığız’ dedi” şeklindeki hatırlatma üzerine “Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil” ifadesini kullandı.

 

 

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye – ABD ilişkileriyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü.

“Türkiye, ABD yaptırımlarına karşı tepki verecek mi; mütekabiliyet uygulayacak mı? ABD yaptırımları Türkiye’yi ne derece etkiler, bir hasar tespit raporu çıktı mı; önlem olarak ne düşünülüyor?” diyen Sarıkaya, Akar’ın konuya dair açıklamalarını aktardığı yazısına şöyle devam etti:

“Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar ile sohbetimizin ana eksi bu iki soru çevresinde döndü.

Hemen belirteyim, Akar’ın asker duyarlılığı içinde olaya hemen tepki yerine, sakin değerlendirme sonrası cevap vermesine benzer süreç bugün de çalışıyor.

Yani, tepkiye tepki üretme çabası yok, yaptırımların ’ölümcül olmayacağı’ görüşünü de açıktan dile getirdi.

Bunun yerine durum değerlendirmesi ve seçilmiş Başkan Biden’ın yönetime gelmesi sonrasındaki gelişmeler görülmek isteniyor.

Nitekim Akar, ’Hayat dinamik’ vurgusunu yaptıktan sonra soruya şu karşılığı verdi:

‘ABD’de yönetim, bakanlar, bürokratlar, yapı değişiyor. Önümüzde neler olabilir bakacağız. Bizim durduğumuz yer doğru; S-400’ü gizli saklı almadık. Patriot istedik; NATO’dan Patriot bataryaları geldi ve gitti. F-35 konusunda da geniş yelpaze var; global düşünce ile her tarafa bakıyoruz. Masada her seçenek mevcut…’

Akar, AB ve NATO’nun uç sınırını oluşturan Türkiye’nin savunmasına yönelik taleplerini dikkate almaları gerektiğini birkaç kez vurguladı.

Yaptırımın, F-16 uçaklarının bakım, MİLGEM dahil her konuyu ele aldıklarını, meseleye yaptırım gelince odaklanmadıklarını, uzun süredir olasılıkları değerlendirdiklerini söyledi.