Aile hukuku ve boşanma davaları

Aile hukuku ve boşanma davaları
12 Ekim 2016 14:47

Medeni hukukun üzerine basa basa durduğu ve toplumun temel yapısını oluşturduğu düşünülen aile hukuk düzeni içerisinde ayrı bir hukuk dalı olarak düzenlenmiş ve kanun koyucu tarafından hüküm altına alınmıştır. Aile hukukunda en önemli konu boşanma davalarıdır.

 

 

 

 

Bunun sebebi ise boşanma kurumunun hüküm ve sonuçlarının birçok değişikliğe yol açmasıdır. Boşanma davalarında tarafların ortak iradeleri sonucu anlaşarak boşanmaları ile çekişmeli olarak boşanmaları olmak üzere boşanma davaları genel anlamda 2’ye ayrılır.

 

 
Anlaşmalı Boşanma Nedir, Şartları Nelerdir?

 

 
Kanun koyucu evlilik birliğini bitirmek isteyen tarafların boşanma davaları açabilmeleri için birtakım sebeplerin olmasını şart koşmuştur. Bu sebepleri de tarafların inisiyatifine bırakmadan hangi sebeplerle ne şekilde boşanma davasının açılacağını kanun koyucu hüküm altına almış ve bu sebeplere dayanmayan konularda boşanma davasının açılamayacağını öngörmüştür. Hüküm altına aldığı sebeplerden bir tanesi de anlaşmalı boşanma konusudur. Anlaşmalı boşanmayı tanımladığımızda şunları ifade edebiliriz: Evlilik birliği içerisinde olan tarafların kanunda öngörülen koşulları bulundurduğu takdirde ve özgür ve hür iradeleri ile ayrılma konusunda anlaşmaları sonucu boşanma davasını açmaya anlaşmalı boşanma denir. Anlaşmalı boşanmada tarafların her ikisi de kendi özgür iradeleri ile boşanmayı isteyeceklerdir ve boşanma sonrası oluşacak sonuçlar ve sorumluluklarda da bir ortaklık sağlayacaklardır. Burada kasıt şudur: Tarafların eğer çocukları varsa velayet konusunda, nafaka konusunda ve mal paylaşımı konusunda anlaşma yapmaları da gerekmektedir.

 

 
Anlaşmalı Boşanma şartları da kanun koyucunun kanunda ifade ettiği hükümler çerçevesinde şunlardır:

 

 
• Taraflar en az bir yıldır evlilik birliği içerisinde olacaklar
• Eşler boşanmak için beraber dava açacaklar veya birinin açtığı davayı diğeri kabul edecektir.
• Hakim tarafları dinleyecek ve iradelerinin özgür olduğuna karar verecektir.
• Hakim tarafların anlaştığı diğer konuları da onaylayacak, onaylamadığı takdirde kendisi bir hüküm biçerse tarafların bunu onaylaması gerekecektir.

 

 

 
Anlaşmalı boşanma davasında en önemli sorun her boşanma davasında olduğu gibi velayet konusudur. Velayet konusunda hakim çocuğun menfaatini göz önüne alarak hareket etmek zorundadır.

 

 
Boşanma Avukatının Önemi

 

 

 
Bir hukuki süreç olan boşanmayı sağlam bir zeminde ve müvekkilinin faydasına olacak şeklide önemli bulgular dahilinde ilerleyen uzman boşanma avukatı arayan bireylerin köklü bir hukuk bürosu olan Göymen Avukatlık Bürosu boşanma avukatları ile görüşmeleri dava süreçleri ve kendi lehleri için mantıklı olacaktır. Boşanma süreci anlaşmalı boşanma davaları dışında yorucu ve stresli bir süreç olduğundan tarafın avukatı ne kadar güçlü olursa kişi için o kadar kolay ve rahat geçecektir süreç. Boşanma avukatı Ankara kentinde arayanlar için önerilecek en köklü hukuk bürosundaki avukatlardır yani ifade ettiğim gibi Göymen Avukatlık Bürosundaki uzman avukatlardır.
https://goymen.av.tr/